Новините: Най-важното за деня, 5 ноември

7961
Новините: Най-важното за деня, 5 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 ноември.

"ГАЛЪП": 81% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Мнозинство от 81% от българските граждани смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването си за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

ДОКЛАД: БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО В КЛАСАЦИЯТА ПО ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ В ЕС

България е на дъното в класацията за политическо влияние в Европейския съюз, а правителството ѝ - сред най-трудните за комуникация. Това сочи съвместен доклад на Европейския съвет за външна политика, базиран в Лондон, и фондация „Стифтунг Меркатор“, със седалище в Есен. Проучването представя резултатите в 28-те държави членки на Европейския съюз, а докладът под наименование "EU Coalition Explorer" показва кои страни са с най-голямо влияние върху политиката на ЕС.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСВОБОДИ ПЕТЪР ХАРАЛАМПИЕВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАБЧ

С решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр, съобщиха от "Дондуков" 1.

ЕКСПЕРТ: БЮДЖЕТИТЕ НА ГЕРБ И БСП СА ПРЕДИЗБОРНИ

И проектобюджетът на ГЕРБ, и алтернативният на БСП са предизборни. Това каза за „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. Тя уточни, че проблемът и в двата бюджета е, че липсва стратегия как да се привлекат чужди инвеститори, как да се рационализира производството, така че да бъде ориентирано към износ, за да престане да се разчита единствено на потреблението.

"ОСТАВКА" ЗА ВАЛЕРИ И С АВТОШЕСТВИЕ

За 15-ти пореден ден майките на деца с увреждания излязоха на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде БГНЕС. Майки и обикновени граждани по традиция вече близо две седмици се събраха точно в 17:30 часа в пространството пред Министерски съвет, бившия Партиен дом и Президентството.

"НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА": ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е ШАНС ЗА РУСИЯ И САЩ ДА ОБСЪДЯТ ТРЕТАТА

Първата световна война ще даде повод на Русия и САЩ да обсъдят Третата. Това пише вестник "Независимая газета" в своя водеща статия, цитирана от агенция "Фокус". След като САЩ обявиха оттеглянето си от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), стана очевидно, че съдбата му може би е основната тема на срещата на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп в Париж - в рамките на 100-годишнината от края на Първата световна война.

КАК НОВА КАЛЕДОНИЯ НЕ ПОИСКА НЕЗАВИСИМОСТТА СИ?

Тихоокеанските острови Нова Каледония отхвърлиха възможността да придобият независимост от Франция на референдум, провел се на 4 ноември. Нова Каледония е бивше колониално владение на Петата република. Островът, заедно с архипелазите Луайоте и Честърфийлд, образуват френската отвъдморска административна единица Нова Каледония. Този остров вече много години дава на Франция наистина уникални възможности и преимущества и едновременно с това и досега е символ на колониалния гнет срещу аборигените.

КАРАКАЧАНОВ ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО БЕЛАРУСКА ФИРМА ДА РЕМОНТИРА СУ-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил решението беларуска фирма да изпълнява ремонта на изтребителите Су-25. Решението е публикувано само ден, след като БСП алармираха, че цената на ремонта може да надвиши многократно определената сума от 82 млн. лева без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com