Новините: Най-важното за деня, 6 юли

9580
Новините: Най-важното за деня, 6 юли
Снимка: Правителствена пресслужба

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ЗАРАДИ СТАТУТА НА КОСОВО И ИЗКАЗВАНЕ НА БОРИСОВ ЩЕ ИМА ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА СЪС СРЪБСКИЯ ПОСЛАНИК

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България ще бъде извикан в понеделник (08.07.19 г.) в Министерството на външните работи. Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов в Познан.

МАРЕШКИ: 15 МЛН. ЛВ. НЕ СА ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ

"15 000 000 лева не са проблем за българския избирател. Едва ли тези пари са важни и ако по този начин бъде оправен животът на българите, аз ще ги върна и отгоре даже", заяви смело Веселин Марешки. Той коментира и твърдения за негови намерения да се кандидатира за кмет на София. Марешки посочи първо, че това няма как да се случи, тъй като той е с адресна регистрация във Варна. И после, за него кметският пост би бил "голяма стъпка надолу", тъй като сега е "трети в държавата".

"ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ": ПРИЕТИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СУБСИДИИТЕ СА НЕОБМИСЛЕНИ И ПИСАНИ "НА КОЛЯНО"

"С приемането на неограниченото и на практика безконтролно финансиране от юридически лица и със свеждането на държавната субсидия до символични стойности е унищожен бавният и мъчителен прогрес по създаване на рамка от базисни правила, която в общи линии съответстваше на европейските стандарти в тази област." С такава позиция се обявиха от Асоциация „Прозрачност без граници“, относно промените в Закона за държавния бюджет, регламентиращи финансирането на политическите партии.

ДЕЛЧЕВ: АКО ПАРТИИТЕ МОГАТ ДА СИ ИМАТ СПОНСОР, ЗАЩО ЩЕ ГЛЕДАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА

"Финансирането на партиите е кръвоносната система на демокрацията и затова има основополагащо значение. Взетото от ГЕРБ и ДПС решение за неограничено финансиране от фирми, включително с държавно участие, е направено без допитване до експерти и без оценка на въздействието. То е като да се гаси пожар с бензин, защото ще наруши равните възможности за правене на политика и ще направи партиите изцяло зависими от бизнеса. " Това коментира председателят на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) - Димитър Делчев по време на кръгла маса за партийните субсидии.

БСП СЕ ЖАЛВА ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕТО НА ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии.

КАЛФИН: БОРИСОВ ПРЕЧИ НА ХОРА, ИЗВЪН ТЕСНИЯ МУ КРЪГ, НА КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ВЛИЯЕ

"Бойко Борисов е повелителят на калинките", обяви бившият външен министър на България и бивш евродепутат Ивайло Калфин. Изказването му бе в отговор на въпрос защо беше пропусната възможността страната ни да вземе поста на върховен представител на Европейския съвет по външната политика и сигурността, за който бе предложена Кристалина Георгиева.

7,1 ПО РИХТЕР, ПРИДРУЖЕНО ОТ ОЩЕ 4 ТРУСА ОТ НАД 5 ПО РИХТЕР, УДАРИХА КАЛИФОРНИЯ

Земетресение от 7,1 по скалата на Рихтер удари в Калифорния, което се превърна в третия много сериозен трус в Златния щат. Данните са на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, като според Американската геоложка служба трусът всъщност е бил от 6,9 по Рихтер - по коригирана информация.

БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВЕТРЕН ОСТАВА ДОКАТО ОТ РЕГИОНАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ РЕАГИРАТ

Бедственото положение във Ветрен остават в сила. Това решиха от община Септември заради състоянието на пътя. То ще остане в сила докато от регионалното министерство не реагират на сигналите за недовършената инфраструктура в града.

УМЪРТВЯВАТ ВСИЧКИ ДОМАШНИ СВИНЕ, ЗАСЕГНАТИ ОТ АФРИКАНСКА ЧУМА В НОВАЧЕНЕ

Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене. Припомняме, че в рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов (област Плевен) от 04.07.19 г., ден по-късно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище в животновъден обект от тип лично стопанство в село Новачене.

ДВЕ МАЛОЛЕТНИ БЪЛГАРЧЕТА ЗАПОДОЗРЕНИ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ НА ЖЕНА В ГЕРМАНИЯ

Българчета са заподозрени за изнасилване на млада жена в Германия. Германската полиция е започнала разследване на група тийнейджъри, сред които и две деца с българско гражданство, за участие в сериозно сексуално посегателство. Жената е откарана в болница и ще й бъде проведено лечение заради получените наранявания, вследствие на инцидента, съобщава полицията в германския град Мюлхайм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com