Новините: Най-важното за деня, 7 август

4319
Новините: Най-важното за деня, 7 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 7 август:

МВР ПРЕМАХНА ПАЛАТКОВИТЕ ЛАГЕРИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА (ВИДЕО)

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София, предаде БГНЕС. За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си вещи, след което палатките са били натоварени на камион. Малко след 6.00 часа движението на Ларгото, "Орлов мост" и Ректората беше възстановено.

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ ЗА МАХАНЕТО НА ПАЛАТКИТЕ: ОЧАКВАМ ХОРАТА ДА ПОБЕСНЕЯТ

"Това, което очаквам е хората най-накрая да побеснеят. Насърчавам ги да побеснеят. Сега е моментът да побеснеят." Това каза пред bTV адв. Николай Хаджигенов в коментар за премахването на палатковите лагери в София и други градове на страната. По думите му с премахването на палатките се възстановява корупционния ред, а задържанията на протестиращи са незаконни. Адв. Хаджигенов припомни, че протестът е едно от конституционните права.

ОТ МВР СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НЯМА ДА ДОПУСНАТ ОТНОВО ПАЛАТКОВИ ЛАГЕРИ ПО КРЪСТОВИЩАТА

"Проведе се специализирана полицейска операция за премахване на предметите от възлови кръстовища в София. От началото на протестите говорим, че те са нерегламентирани. Вчера, на база анализ, който правим в СДВР, беше взето решение за възстановяване на обществения ред и на движението по пътищата. За тази цел служители на СДВР са пристъпили към действия към тези три места". Това обясни директорът на "Охранителна полиция" към СДВР Тони Тодоров по време на брифинг, цитиран от Нова телевизия.

"ОТРОВНОТО ТРИО" СТЯГА НОВ ПРОТЕСТ, ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ СЕ СТРОЯТ ПАЛАТКИ (ВИДЕО)

Нов протест пред Министерски съвет тази вечер от 20:00 ч. За това съобщиха представителите на "Отровното трио" във Facebook. Припомняме, че по-рано при специализирана полицейска операция в цялата страна бяха вдигнати палатковите лагери от ключови кръстовища. На нарочен брифинг СДВР заяви, че няма да допусне блокиране на централни градски артерии, както и поставянето на палатки по улиците.

ХРИСТО ИВАНОВ: ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА ПЕТНОТО ЧЕРВЕНА БОЯ, НО НЕ И МОЯ СИГНАЛ

Прокуратурата се е сезирала за петното червена боя върху фасадата на Съдебната палата, но не и по сигнала, който аз внесох, заяви лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов. Във видео, публикувано на профила му във Facebook, Иванов коментира днешния му разпит в СДВР по започнало досъдебно производство, повод за образуването на което е станало именно петното с червена боя върху сградата, появило се на 3 август. Става въпрос за деня, в който Христо Иванов внесе сигнал във връзка с един от изтеклите аудиозаписи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

ПРОКУРАТУРАТА: БЕЗКОМПРОМИСНИ СМЕ КЪМ НАПАДЕНИЯ НАД ЖУРНАЛИСТИ

Дирекция „Публична комуникация“ информира международната журналистическа организация „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти в България относно предприетите действия по разследване на нападенията над граждани, в т.ч. и над журналисти, в района на „София Тех Парк“ на 05.08.2020 г. Това съобщиха от държавното обвинение. Става ясно, че в предоставената информация се посочва, че е задържано лицето, което извършвайки хулигански действия, изтръгва мобилно устройство от журналист. Информира се за установени още две лица, свързани с инцидента, както и че действията на прокуратурата и полицията по разследването продължават.

БОЛНИЦИТЕ ИСКАТ 10% ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ, КЛИНИЧНИТЕ И АМБУЛАТОРНИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Болниците се обявиха за 10% повишаване цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури. Това се посочва в позиция на Организациите на болниците (НСЧБ, НСОМБАЛ, СОББ, ББА) по повод нов Анекс към НРД 2020-2022, който се очаква да бъде подписан на 10 август 2020 г. Организациите на болниците (Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Сдружение на общинските болници в България и Българска болнична асоциация) изготвиха предложения за точки, които да залегнат в документа.

КАФЕНЕТА И ФИТНЕСИ НЕЗАКОННО НАЧИСЛЯВАТ 9% ДДС ЗАРАДИ НЕОБНАРОДВАН ЗАКОН, ПОКАЗВА ПРОВЕРКА НА В. СЕГА

Ресторантьори продават вино и бира с 9% ДДС, с тази ставка работят и много фитнес зали в страната". Абсурдното е, че законовата поправка, с която данъкът бе намален от 20 на 9% за вино и бира в заведенията, за спортни зали, туроператори и автобусни екскурзии, трябваше да влезе в сила от 1 август, но все още не е обнародвана в Държавен вестник. Въпреки това засегнатите фирми начисляват новия налог от началото на август, показа проверка на вестник "Сега".

КОРОНАВИРУСЪТ УВЕЛИЧИ СПЕСТЯВАНИЯТА И СВИ РАЗХОДИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ

Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентно повишаване на спестяванията на домакинствата в цяла Европа през второто тримесечие на 2020 година. Това показват последните данни на Евростат, цитирани от 24 часа. Според тях тази тенденция върви паралелно с друга – силно свиване на разходите за крайно потребление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com