Новините: Най-важното за деня, 7 декември

6270
Новините: Най-важното за деня, 7 декември
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 декември.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ КОЙ ДА ВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата, предвиждат приетите днес от правителството допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс.

Целта на законопроекта е изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз посредством въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници, предаде БГНЕС.

БОРИСОВ: НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР ЩЕ РАЗСЛЕДВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия. Мандатът му ще е 7 г. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на МС, предаде БГНЕС. То е предизвикано от препоръките на Венецианската комисия и желанието на държавата ни да се съобрази с тях.

МАНОЛОВА: БОРИСОВ СИМУЛИРА РЕФОРМА И ЗАБЛУЖДАВА НАРОДА

"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. "независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура".

Това написа Мая Манолова, председател на "Изправи се.БГ" в страницата си във Facebook по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на "независимия" прокурор.

ОТНОВО ПРОБЛЕМ С МРЪСЕН ВЪЗДУХ НАД ДОПУСТИМОТО, НО СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕ ПУСКА ЗЕЛЕН БИЛЕТ

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов, предаде Нова телевизия.

В петък станцията в "Хиподрума" е отчела средно 150 микрограма на кубичен метър фините прахови частици, при норма - 50. Тази сутрин пък нивото е било малко над 50.

КАТАСТРОФА Е ЗАТАПИЛА АМ "ТРАКИЯ"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка от над 7 километра. Някои шофьори предприемат обходните маршрути през Вакарел и Ихтиман, но се съобщава, че и там пътищата също са задръстени.

ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ СА НА РЪБА НА ВОЙНА

Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна икономическа зона, която обхваща гръцките териториални води.

Споразумението, подписано на 27 ноември, предвижда коридор, простиращ се по източното Средиземноморие между бреговете на Турция и Либия, и "рязане" честта от морето, върху която Гърция твърди, че има права, съобщи телевизия "Ал Джазира".

ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА НА "ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ" В СОФИЯ (ВИДЕО)

Верижна катастрофа e станала на "Цариградско шосе" в София, съобщава bTV. Около десет автомобила са се сблъскали. Вероятната причина за пътния инцидент са големите поледици по пътищата тази сутрин. До момента няма данни за пострадали.

РУСИЯ НЯМА ДА СПИРА ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ ПРЕЗ УКРАЙНА В ИМЕТО НА ЕВРОПА

Русия не може да прекрати доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев в телевизионно интервю, предава TACC.

"Това (прекратяването на доставките) е невъзможно по друга причина. Все пак трябва да мислим за европейските потребители и за украинските си колеги", подчерта премиерът.

ЗАПОЧВА ГОЛЯМАТА СМЯНА НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ

В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в предстоящата голяма смяна на документите за самоличност на милиони българи, МВР стартира кампания за предсрочната им подмяна, пише в. "Сега". Напомняме, че Actualno.com алармира за проблема още през ноември.

През следващите две години трябва да бъдат издадени над 3.3 млн. нови лични карти и задгранични паспорти, тъй като 10-годишната им валидност изтича. Освен това трябва да бъдат сменени и огромен брой шофьорски книжки, което допълнително ще натовари работата на администрацията на МВР в страната.

ПОВЕЧЕ ПАРИ В ЕС ТЕКАТ ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД, А НЕ ОБРАТНОТО

Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те са щедри души, помагащи на по-бедните си източни съседи, които разчитат на субсидии от ЕС и добрата воля на т.нар. "нетни платци". Те също така обичат да обрисуват тези страни като неблагодарни получатели на помощ, като посочват евроскептичната реторика на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан и полския лидер Ярослав Качински.

Но по-голямата макроикономическа картина разказва друга история. Противно на популярната мъдрост, повечето пари в Европа текат от Изток на Запад, а не обратното.

БОРИСОВ ПРЕДЛАГА БНТ И БНР ДА СТАНАТ БЕЗПЛАТНИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ

Моето предложение ще бъде – БНТ и БНР, където държавата дава финансирането да станат безплатни по време на избори за всички политически партии. Това каза по време на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com