Новините: Най-важното за деня, 7 май

6416
Новините: Най-важното за деня, 7 май
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 7 май, петък.

КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК

Камелия Нейкова е предложението на "Има такъв народ" за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя бе подкрепена от БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" по време на консултациите при държавния глава Румен Радев.

ПО ВРЕМЕ НА ИЗСЛУШВАНИЯТА ЗА НОВАТА ЦИК РАДЕВ КАЗА КОГА ЩЕ РАЗПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА

Президентът Румен Радев каза, че датата за изборите е съобразена така, че новата ЦИК да подготви спокойно хронограмата за предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Разпускането на Народното събрание и назначаването на служебното правителство ще бъде през следващата седмица - надявам се в първата ѝ половина", стана ясно още от думите на Радев. "Искам да чуя от вас по-конкретни изказвания как смятате да конструирате вашата рабата, така че новите положения в Изборния кодекс да бъдат реализирани", посочи държавният глава.

ИМА ЛИ ШАНС СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА НЕ УЧАСТВА В ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ?

Всеки от нас може да не бъде в следващите листи. Това каза народният представител от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев пред журналисти в Народното събрание. На въпрос дали Слави Трифонов може да не е в листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори, Ивайло Вълчев отговори: "Всеки от нас може да не е в следващите листи".

ЗАРАДИ ПЕНСИИТЕ: СКАНДАЛ И ОКУПИРАНА ТРИБУНА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Последните часове на 45-ото Народно събрание отново са изпълнени със скандали. Почти час депутатите спориха какво да влезе в дневния ред на заседанието, което може да се окаже и последно. Първо по предложение на БСП в залата за парламентарен контрол бе призован целият Министерски съвет. Веднага след това Корнелия Нинова отново предложи в дневния ред да влезе второ четене на законопроекта за преизчисление на пенсиите от 1 юли 2021 г.

БОРИСОВ: НАТО Е СОЛИДАРЕН С БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД РУСИЯ, А РАДЕВ НЕ Е КОМЕНТИРАЛ ШПИОНСКИТЕ СКАНДАЛИ 

„Съюзниците ни от НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия и подчертаха още веднъж силната си подкрепа към страната ни“. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов на работно съвещание с министри. Борисов отбеляза, че по време на среща на Северноатлантическия съвет на НАТО вчера в Брюксел бяха изслушани председателят на ДАНС и директорът на Служба военно разузнаване. Те запознаха Съвета с разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам.

СПАД НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС ПО ГЕРГЬОВДЕН

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза понижение и като абсолютно число, и като процент. 545 са новооткритите случаи за 6 май, като това е с 1090 по-малко спрямо отчетените в сряда 1635 заразени. Направени са 5733 теста (PCR и антигенни) т.е. с 9215 по-малко спрямо 14 948 ден по-рано. Така процентът на положителни проби намалява - от 10,93 на сто до 9,50%.

И ВТОРО ИЗСЛУШВАНЕ НА СВЕТОСЛАВ ИЛЧОВСКИ ЗА БОРИСОВ И "ГРАДУС" СТАНА ПАРОДИЯ - ЗАРАДИ ГЕРБ (ВИДЕО)

Нажежена е слаба дума за атмосферата в Комисията по ревизията, председателствена от Мая Манолова, след като дойде ред на втора серия от изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски.

ИВАН АНГЕЛОВ, "ГРАДУС": ДАВАМ ИЛЧОВСКИ НА ПРОКУРАТУРАТА(ВИДЕО)

Всеки си отворя за лъжите – така създателят на фирма „Градус” Иван Ангелов коментира поредната порция скандални твърдения на Светослав Илчовски – за машинации, включително със сделки с пенсионните дружества, както и за скандали с премиера Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com