Новините: Най-важното за деня, 8 август

4551
Новините: Най-важното за деня, 8 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 8 август:

ПАЛАТКИТЕ НА "ОРЛОВ МОСТ" ОСТАВАТ, ПОЛИЦИЯТА НЕ ИЗПОЛЗВАЛА СИЛА, ЗАЩОТО ИМАЛО МНОГО ЖЕНИ

Засега палатките и издигнатите импровизирани барикади на "Орлов мост" остават. Заради импровизираните барикади няма начин да мине автомобил. Барикадите са изградени от пейки и бетонни колчета. Според казаното от СДВР, протестиращите на "Орлов мост" събирали камъни и стъклени бутилки. "Имаше много жени на моста, което ограничи възможностите на полицията да използва сила", казаха от полицията. И уточниха, че арестувани няма от снощи.

СДВР: БАРИКАДИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ

СДВР установи груби хулигански и вандалски прояви вчера вечерта по време на протестите, чиято кулминация беше на "Орлов мост". Това обяви по време на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. Не ви го казахме сутринта, но демонстрантите действаха организирано и имаше провокации и мероприятия, целящи окървавяване на протеста, допълни той. „Искам да уверя, че СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени.

НИКОЛАЙ СТАЙКОВ ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО МУ: ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ПРОИЗВОЛ

Като "абсолютен произвол" определи Николай Стайков от Антикорупционния фонд снощното му задържане от полицията за неизвършено деяние. Припомняме, след като органите на реда съобщиха, че при възобновяването на блокадите в София снощи не е имало напрежение и арестувани, сутринта се разбра за двама задържани, единият от които е бил Стайков. По думите му – за измисленото основание: трошене на пейки. „Това е абсолютна измислица. С пейки не съм правил нищо, освен да сядам на тях“, заяви той.

ДОГАН КАЗА "ДА" И "ДОБРЕ" НА ПРОТЕСТИРАЩИ, КОИТО ПОИСКАХА ОТ НЕГО ДА УВОЛНИ БОРИСОВ И ГЕШЕВ

Демонстрация, наречена „Dogan Saray Beach Festival“, имаше на плажа край имението, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“, предаде БНР.

Най-изненадващо Ахмед Доган излезе от имението си и застана до оградата от храсти, за да изслуша исканията участниците във „фестивала“. На призивите им за спазване на законите, включително и за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев , той отговори кратко с „да“ и „добре“, след което махна за довиждане и се оттегли.

AFP: НОВИ БЛОКАДИ В БЪЛГАРИЯ, НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС ОТ 2013 Г. НАСАМ

Демонстрантите от антиправителствените протести в България възстановиха блокадите на ключови булеварди в центъра на София в събота през нощта, - по-малко от ден, след като лагерите им бяха отстранени от полицията. Това пише агенция AFP в своя статия за среднощните протести в София на 7 срещу 8 август, представена от БГНЕС.

REUTERS: БЪЛГАРИТЕ СЕ СРАМУВАТ ОТ НАГЛОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха "Мафия!" и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Reuters с обзор за протестите през нощта в петък. Статията на агенцията е цитирана от БГНЕС.

НАЙ-НИСЪК ПРОЦЕНТ НОВИ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ ЗА СЕДМИЦАТА

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България намаля и като абсолютно число, и като процент. Според данните от единния информационен портал, за вчерашния ден са открити 195 случая – със 101 случая по-малко на дневна база. Направени са и доста PCR тестове – 5837. Така и заразяемостта като процент е 3,34%, след като през цялата седмица досега на дневна база не беше падала под 4,50%.

СПОРЕД АМЕРИКАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ КИТАЙ ИСКА ДА НЕ ДОПУСНЕ ПРЕИЗБИРАНЕ НА ТРЪМП

Контраразузнаването на САЩ счита, че Русия се опитва да „очерни“ бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън в навечерието на изборите за американски държавен глава, които по план трябва да се състоят на 3 ноември. В същото време китайските власти правят всичко по силите си, за да не допуснат преизбиране на настоящия лидер Доналд Тръмп. Това гласи изявление на директора на Националния център за контраразузнаване на САЩ Уилям Еванин, предава ТАСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com