Новините: Най-важното за деня, 8 май

8138
Новините: Най-важното за деня, 8 май
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 8 май, събота.

МАНОЛОВА ОБЯВИ ИСТИНА В ДУМИТЕ НА ИЛЧОВСКИ: НИКОЙ НЯМА ДА КАЖЕ, ЧЕ Е ДАВАЛ ПОДКУП, АКО НЕ Е БИЛ СЕРИОЗНО ПРИТИСНАТ

Това не е първият случай, в който шпиц командите на ГЕРБ се опитват да блокират дейността на Комисията по ревизията. Но се чу и видя – ако искаш бизнесът ти да просперираш, трябва да си плащаш. Наистина една картина, която ще бъде изяснена от надлежните компетентни органи. Това заяви съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова, която е председател на Комисията по ревизията на управлението за 10 години назад. "От страх са сковани депутатите от ГЕРБ – истерията да се осуети и вчерашното заседание, и предишното", добави тя.

ПОЛИНА ПАУНОВА: КАЗАНОТО ОТ СОБСТВЕНИКА НА "ГРАДУС" В ЗАЩИТА НА БОРИСОВ СЪДЪРЖА ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ

"Не знам какъв е Илчовски, дали "атакува Борисов" (както обясняват от ГЕРБ), но това, което каза собственикът на „Градус“ Иван Ангелов, в защита на премиер-министъра, всъщност, съдържа големите проблеми. То е разкриващото, демаскиращото, а и очевидно замесените в това смятат, че подобен разказ е „лицеприятната“ част от случаите (смятайте значи каква е нелицеприятната). И може би ГЕРБ на него трябваше процедурно и с тела да му пречат да говори." Това написа в профила си във Facebook журналистът Полина Паунова.

КРИСТИНА ПЕТКОВА ЗА СЛУЧАЯ "ИЛЧОВСКИ": ПОДАВАЛИ СМЕ СИГНАЛИ ЗА НЕЗАКОННО ЗАГРОБВАНЕ НА НОРКИ, НО ПРОКУРАТУРАТА ПРОДЪЛЖИ ДА СПИ

"За пръв път чух името на Иван Ангелов (“Пилето”) през 2018 г., когато станах част от работна група за промяна в наредба на Министерство на земеделието, във връзка с фермите за норки в България. Натъкнах се на смущаващи факти, грубо погазване на закона, както и редица нормативни противоречия." Това съобщи от профила си във Facebook Кристина Петкова - председател на ДСБ-жени, по темата за случая "Илчовски" и Комисията по ревизия, водена от Мая Манолова.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗТРИТО ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ГЕРБ

"Човек дава интервюта, когато има какво да каже. В продължение на толкова много години, аз съм интервюирал много хора. Запознат съм със системата и със свободата на словото, а тя не е да си на 112 място. Повечето медии в България не са свободни", заяви Трифонов.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ИТН ОБСЛУЖИ ГЕРБ, А ТРЯБВАШЕ ДА ПРИЕМЕ ПРОТЕГНАТА РЪКА НА БСП

"Изборният кодекс (ИК) е променен в последния момент, за да гарантира увеличаване на резултата на ДПС в Турция. Вотът от турската държава може чувствително да изкриви резултатите от парламентарните избори в България в полза на ДПС", заяви Велизар Енчев от БСП.

МИКА ЗАЙКОВА: АНАНИЕВ СЕ ДЪРЖИ КАТО ОЩИПАНА ГОСПОЖИЦА. ИМА ЗАПОВЕД ОТ ГАРНИЗОНА ОТ БОЙКО НИТО ЕДИН ДА НЕ ИДВА В ПАРЛАМЕНТА

"Парламентът не свърши нищо за 24 дни. А, ако е рекъл Господ, ще бъда в листите и в новото Народно събрание." Това каза доайенът на 45-тия парламент и депутат от ИТН Мика Зайкова. Тя квалифицира вече отиващия си парламент като "лудница". По думите й, след следващите избори ГЕРБ няма да бъде първа политическа сила по две причини. Първо, защото "се изложиха, като пречеха на парламента". И второ, "пресечен е купеният вот".

ИВАЙЛО МИРЧЕВ: СЛЕДВАЩОТО МНОЗИНСТВО НЕ ТРЯБВА ДА Е АНТИ-ГЕРБ, А ДА ПОКАЖЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА

"Следващото Народно събрание трябва да положи максимални усилия за съставяне на правителство. Не е добре държавата да бъде управлявана до края на годината от служебен кабинет, тъй като предстои да се решава тежък проблем с актуализацията на бюджета." Това коментира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

ГОВОРИТЕЛ НА ЦИК ОБЯВИ: НЕ СА ДОСТАВЕНИ ВСИЧКИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ, МОЖЕ ДА ИМА СЪД

Възможно е да се стигне до съдебно дело, тъй като "Сиела Норма" не е доставила всички машини за гласуване. Според изчисленията на Емил Войнов (бел. ред. - представителят на БСП в ЦИК, заради който стана скандал със сложността на протокола за изборите на 4 април), не са дошли между 1500 и 2000 машини, включително за чужбина. Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров предвид промените в Изборния кодекс, според които в секции с над 300 избиратели по списък на следващите избори ще се гласува задължително с машина и само ако има технически проблем ще се минава на хартиени бюлетини.

СТЕФАН МАНОВ: МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО У ХОРАТА, СОФТУЕРЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА

"Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на стария континент." В това бе категоричен Стефан Манов - заместник-председател на обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ПОЧТИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА У НАС

Новозаразените с коронавирус за последните 24 часа у нас наброяват 1123-ма души. Това е с 578 случая повече от предишното денонощие. Изследвани за коронавирус през последното денонощие у нас обаче са 14 999 пациенти, което означава процент на положителни проби от 7,48 на сто т.е.сериозен спад спрямо вчерашния отчет - тогава процентът беше 9,50 на сто!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com