Новите мерки срещу коронавируса - онлайн обучение, без планови операции, но зависи

5787
Новите мерки срещу коронавируса - онлайн обучение, без планови операции, но зависи
Снимка: iStock/Guliver

Със заповед от 27 октомври на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво от днес, 29 октомври. С други думи, мерките вече действат.

Образование

Учениците, които са в гимназия, преминават на онлайн обучение. В домашни условия дистанционно ще се обучават около 260 000 ученици в класовете от 8-и до 12-и. Същото се отнася и за студентите в цялата страна. Гимназисти и студенти ще се обучават дистанционно в следващите 14 дни – до 12 ноември.

Дали положителен тест за COVID-19 в страната са 525 ученици и 522 учители. Близо 14 000 са учениците, а 400 учителите, поставени под карантина в страната.

На този етап малките ученици – от първи до седми клас, остават в класните стаи. Вчера държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предположи, че е възможно и те да си останат вкъщи в близко бъдеще. Всичко зависи от развитието на епидемичната обстановка в страната.

Освен това се преустановяват и груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

И още

От днес, 29 октомври, до 12 ноември няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.

Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30%.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки.

Недоволни от мерките в цяла Европа излязоха на протест

Протестите срещу ограниченията срещу COVID-19 бързо се разпространяват в цяла Европа, информира БГНЕС. В Италия работници от най-засег...

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения , трябва да осигурят дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Доц. Мангъров: Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха

"За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болни...

Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

От здравно министерство уточняват, че се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ за областите (т.13) със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 души на 100 000 население за срок до 30.11.2020 година. Преустановява се провеждането на планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ за областите (т.14) със заболеваемост към 23.10.2020 г. между 60,0 и 119,9 души на 100 000 население за срок до 30.11.2020 година. При увеличаване на заболеваемостта над 119,9 души на 100 000 население в съответните области се прилагат забраните по т. 13, а при увеличаване на заболеваемостта между 60,0 и 119,9 души на 100 000 население в съответните области се прилага забраната по т. 14.

Забраните по т. 13 и 14 не се отнасят за извършването на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 година директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ на територията на съответната област както следва:

Ако нещата вървят така ще удължим извънредната епидемична обстановка

Възможно е допълнително затягане на мерките, без да се стига до пълно затваряне. Според мен вечерният час не е от най-ефективните мерк...

18.1. За областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 души на 100 000 население, за срок до 30.11.2020 година, се определя задължителен брой легла за лечение на пациенти с КОВИД-19 от не по-малко от 10 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

18.1 За областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. между 60,0 и 119,9 души на 100 000 население, за срок до 30.11.2020 година се определя задължителен брой легла за лечение на пациенти с КОВИД-19 от не по-малко от 5 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

При увеличаване на заболеваемостта над 119,9 души на 100 000 население в съответната област се прилага т. 18.1, а при увеличаване на заболеваемостта между 60,0 и 119,9 човека на 100 000 население в съответната област се прилага т. 18.2.

Дейностите, които не се преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 г.

Още: "Пореден рекорд: 2760 заразени с коронавирус за ден, над 2300 души са в болница"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com