Ново производство заради съборения през март тютюнев склад в Пловдив

974
Ново производство заради съборения през март тютюнев склад в Пловдив
Снимка:

Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. „Одрин“№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през месец март тази година.

За това съобщиха от пресцентъра на Минитерство на културата. 

Най-подходящата реклама за Рашидов - запалка

Тази седмица (22.08 – 26.08.2016) мина под знака на на трагедията с изгорелите четири тютюневи склада в Пловдив. Пожарът лумна пр...

Собственикът не е изпълнил заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Съгласно Закона за културното наследство /ЗКН/ и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад на ул. „Одрин“ № 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Както е известно, тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство /ЗКН/.

Във връзка със запитвания на граждани за съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията на полусъборения склад в Тютюневия град на ул.”Одрин” № 8 в Пловдив, МК напомня, че произведенията на Вълчан Петров в полуразрушения склад, безспорно, са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда – паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби.

Двама именити адвокати поемат защитата на клошаря, обвинен за палежа в Пловдив

Стефан Левашки и Зоя Тошкова, един от най-добрите адвокати в Пловдив, са поели защитата на обвинения за палежа на Тютюневите складове в...

Това тяхно задължение е фиксирано в Чл. 71 от Закона за културното наследство, който гласи, че при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. 

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив. 16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария. Творецът има десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис – както у нас, така и в чужбина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com