НСО вече ще може да иска помощ от МВР при охрана на политици

1908
НСО вече ще може да иска помощ от МВР при охрана на политици
Снимка: Gettyimages

Националната служба за охрана (НСО) ще може да иска съдействие от Министерството на вътрешни работи (МВР) при осигуряване на охраната на ВИП лица, обекти и мероприятия.  Това става ясно от Инструкция за взаимодействието между НСО и МВР, публикувана за обществено обсъждане.

Любопитното в случая е, че новите правомощия на директора на службата се дават именно с инструкция, която не е законов, не е дори и подзаконов нормативен акт. В мотивите към нея не е посочено какво налага това решение.

В документа са записани и причините, които налагат приемането на акта. Като тогава е посочено, че в Закона за НСО са предвидени такива съвместни инструкции на вътрешния министър и началника на НСО.  Цитира се и друг текст от закона, според който информационният обмен и взаимодействието между Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана се урежда със съвместни инструкции.

Герджиков: Охраняваните лица сами да решават дали да ползват НСО

Служебният премиер Огнян Герджиков нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирани...

"При изпълнение на задачите си Националната служба за охрана взаимодейства с органите от изпълнителната власт по ред, определен в съвместни инструкции на съответните ръководители", пише още в документа.

Според документа по искане на НСО областните шефове на МВР ще осигуряват безпрепятственото придвижване на охраняваните от службата лица при пътуването им в страната. Освен това НСО ще може при необходимост да вика и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма – т.нар. барети.

Движението на колите на НСО е един от най-чувствителните въпроси за гражданите, които не ползват услугите на службата. През годините е имало много сигнали за "характерното" шофиране на лимузините на НСО. Новата инструкция вече дава конкретно задължение на полицията в страната да обгрижва и осигурява чисти трасета за колите на НСО из цялата страна.

След като дълги години НСО работеше без закон и това позволяваше безпардонно поведение на служителите й, преди две години парламентът най-накрая извади службата от правния вакуум.

Но не и от "зоната на здрача". Законът не само не реформира службата, но узакони някои от най-спорните й практики. Службата на практика има правото да охранява когото иска, по начин по-който сама прецени.

НСО пази съпругата на президента, защото била застрашена

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради "конкретна застрашеност". Това става ясно от с...

НСО получи и някои чисто полицейски функции, като например правото да задържа нарушители, като предложената наредба регламентира как да става това. Гардовете на НСО трябва да уведомяват полицията при подобни случаи, след което да й предават задържаните нарушители със съответни протоколи.

Според него взаимодействието между двете структури има за цел "да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на законовите задачи на двете ведомства при максимална ефективност, чрез оптимално използване на наличните ресурси".

От инструкцията става ясно, че взаимодействието между НСО и МВР се осъществява под общото ръководство на началника на НСО и министъра на вътрешните работи

Сред целите, поставени в мотивите на документа са изпълнение на Закона за НСО, както и осигуряване на навременно и законосъобразно осъществяване на функциите на двете ведомства.

Според мотивите документът има за цел и да подобри и детайлизира взаимодействието между двете ведомства. Откъм финансова гледна точка става ясно, че издаването на инструкцията не води до необходимост от допълнителни финансови и други средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com