Областният управител на София: За пръв път чувам за проект с европейско финансиране за почистване на река Искър

1829
Областният управител на София: За пръв път чувам за проект с европейско финансиране за почистване на река Искър
Снимка: БГНЕС

"За пръв път чувам за проект за 6 милиона с европейско финансиране за почистване на река Искър. Може би от МОСВ трябва да кажат. При нас от областна администрация никога не е имало такъв проект дори“. Това заяви областният управител на София Илиан Тодоров в предаването "Лице в лице“. Коментарът му е по повод твърдения на жители на Своге в ефира на bTV, че за реката не са се полагали никакви грижи, въпреки че е имало отпуснати европейски средства за това.

Тодоров заяви, че се надява отпадъците в реката при ВЕЦ "Прокопаник“ до Своге да бъдат разчистени до края на седмицата. Той заяви, че причината за бедствието е безразборното хвърляне на боклуци от наша страна и призова гражданите да не го правят. Областният управител отбеляза, че прокуратурата е започнала проверка по случая, но не коментира предположенията, че тези боклуци идват от нерегламентирани сметища.

Чистят Искър от тоновете отпадъци

Започна разчистването на плаващото сметище на река Искър, съобщи "БТВ". Тонове боклуци вече се изгребват от водата пред стената на ВЕЦ-...

"Областната администрация се грижи за коритата на реките извън урбанизираните територии, а в градовете това е задача на кметовете", отбеляза Тодоров. По неговите думи той е "предусетил събитията и реагирал още май месец миналата година“, когато е поискал средства за почистването на коритата на реките, но получил отказ от министерството на финансите заради липса на пари. Според него този проблем трябва да се реши радикално в следващия парламент с промени в Закона за водите и грижата за реките и техните корита да се прехвърлят на МВР и по-точно на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Тодоров смята, че държавата се е справила добре със ситуацията с наводненията дори в сравнение с някои европейски страни, които също са пострадали от обилните дъждове, за що се отнася до Своге "там е избегната екологична катастрофа“. "Има много реки за почистване на територията на Област София, но понеже наближават избори, това ще е работа на следващият областен управител“, заяви Тодоров.

Най-големият проблем в работата му като областен управител, с който се е сблъскал, е язовир "Бели Искър“, понеже според него и експерти стената му не е в перфектното техническо състояние и застрашаваше живата на хората. "Ние стартирахме прехвърляне на проблемните язовири към министерството на икономиката и държавната компания и наистина вече се вземат мерки за стартиране на ремонти. Получих писмо от министъра на икономиката за стартирането на огледи и ремонти. Язовирите бяха нещото, което наистина най-много ме притесняваха, но този проблем за моя радост се разреши“, каза Тодоров.

Като областен управител той не отговаря за горите, но отбеляза, че за 4 години не е получил нито един сигнал за незаконна сеч, иначе би го придвижил към отговорните институции.

Прокуратурата ще търси виновни за боклуците в Искър (СНИМКИ)

Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...