Общински съветник постави важни въпроси за прехода към зелена икономика

3271
Общински съветник постави важни въпроси за прехода към зелена икономика
Снимка: Искра Михайлова/Личен архив

"Вчера в София се проведе конференция на тема: „Преходът към зелена икономика и заетост в България - посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“. Умело, последната дума от заглавието е възможно най-мекия вариант да се каже, че има шанс за кризи и проблеми. Лайт-мотивът на водещия конференцията беше да не се слага фокус само върху проблемите, но и върху възможностите. Резонно, но така и не се получи убедително.

Темата е широкоспектърна, сложна и наболяла, особено за нашия регион. Случващото се около „Зелената сделка“ сериозно ще засегне Стара Загора. Би следвало да се промени целият модел на икономиката. Но големият въпрос е дали сме готови за това", пита общинският съветник от Възраждане в Стара Загора Искра Михайлова във Фейсбук.

Борисов жали за въглищата ни в Брюксел, докато зам.-министър го опровергава

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същот...

"Тук не говорим само за саниране на жилищни блокове, перки и соларни инсталации. Готов ли е бизнесът? Колко процента от бизнеса са готовите фирми да се включат адекватно в предвидения преход, да се възползват качествено от механизмите и да реализират най-добрия възможен резултат?

Според Желяз Енев - Директор в дирекция „Икономическа политика“ към Министерство на икономиката, нашият бизнес не е готов. Дали това е така, подозирам, че ще разберем по най-трудния начин.

Наличието на ресурс е едно, а ефективното му оползотворяване - съвсем друго.

България се отличава с енергоинтензивна икономика. За да се осъществи коментираният преход в нашите условия, трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да бъде той успешен и възможно най-малко рисков. Ако не си даваме реална оценка на предизвикателствата, ако не гледаме прагматично, а се отдадем на емоции, ще загубим възможността да управляваме процесите в най-добрата им светлина за България и засегнатите региони.

Изпълнителната власт трябва да е изключително наясно накъде е тръгнала, да има точно начертани планове и дълбоки разбирания за това, какво трябва да се случва.

Борислав Сандов: Много трудно Борисов може да се впише в Зелената сделка

"Много трудно Борисов може да се впише в Зелената сделка". Това каза пред БНР екоактивистът Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено д...

Логично е първо да бъдем убедени, че желаният енергиен преход може да се случи като системна трансформация. Затваряйки базови и важни мощности в кратки срокове, трябва да бъдем напълно сигурни, че ще получим нова устойчива енергийна система, която да не зависи от външни източници. Имаме ли готовност да реализираме нещо подобно?

Икономическите инструменти за решаване на наличните проблеми са много и са добри, дават много възможности. Но дали те ще бъдат правилно планирани, после - правилно управлявани? Дали са предприети всички мерки за това? Дали хората, които трябва да осъществят прехода са способни да го направят? Това са съществените въпроси.

Още един сериозен въпрос за нашия регион - къде са работниците и служителите в цялата тази картина? Ако в един момент се окажем с бизнес, който не е готов за трансформацията, кой ще поеме хората, излезли на пазара на труда?

Въпросите са много, неизвестните - още повече. Или обратно?...

Поради всичко това, диалог по темата е необходим и належащ. България има сериозен и дългогодишен проблем с администрирането на... почти всичко. Тази тема е изключително мащабна и носи своите големи рискове, но както винаги при такива случаи, се използва "ключовият момент" - да се държи на повърхността!"

Държавна стратегия показа в числа колко назад е икономиката ни като ефективност

Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030 година. Тази цел е заложена в стратегия за кръгова и нисковъглеродна иконо...

Още: Държавна стратегия показа в числа колко назад е икономиката ни като ефективност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com