Одобриха удължаването на стария бюджет на комисия, приеха компенсациите за пенсиите

9234
Одобриха удължаването на стария бюджет на комисия, приеха компенсациите за пенсиите
Снимка: БГНЕС

На второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри удължаването на срока на действие на Бюджет 2021 до 31 март 2022 г.

На заседанието присъстваха омбудсманът Диана Ковачева, представители на НОИ, както вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Василев заяви, че въпреки удължаването на срока до края на март не променя обещанието на правителството, че бюджетът за 2022 г. ще бъде внесен до 31 януари т.г. Така той индиректно отговори на ГЕРБ-СДС, които миналата седмица го обвиниха, че не може да се справи с държавния бюджет и такъв няма да има до април заради исканото удължаване.

Няма да се налага запор върху COVID добавката към пенсиите, реши бюджетната комисия

Бюджетната комисия прие предложението на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестирумост на COVID добавките. Текстът е заложен в законоп...

Диана Ковачева настоя добавката за пенсионерите от 60 лв. да бъде защитена. Предложението ѝ се отнася до хората със запорирани пенсии, до които така и не стига помощта, отпускана от правителството. Любомир Каримански обясни, че пенсиите и добавките по принцип за защитени, но проблем има в търговските банки, които не правят разлика в постъпленията по сметки по отношение на пенсии, социални добавки и други доходи. Той предложи комисията да изпрати писмо до БНБ, в което да се изиска информация относно прилагането на закона.

Освен това бе подкрепено и предложението на Любомир Каримански за компенсация, която ще в размер на разликата между основната пенсия и добавка към декември и основната пенсия и добавка към януари.

Беше прието и предложението на Тошко Йорданов и Андрей Михайлов от ИТН за увеличение на парите на личните асистенти. Коефициентът, на базата на който ще се изчисляват възнагражденията им, ще е 1,4, а не 1,2, както беше записано в предложението на МС.

Миналата седмица законопроектът за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. беше подкрепен на първо четене в в бюджетната, социалната и правната комисия. В края на седмицата мина успешно и в пленарна зала със 122 гласа "за".

Омбудсманът иска COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати предложение до председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от две парламентарни ко...

Дебатът по законопроекта днес също премина спокойно. Миналата седмица също беше така, като се чуха и традиционните обвинения към правителството на Кирил Петков. Депутатите и членовете на комисиите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" заявиха, че е недопустимо страната да влиза в новата бюджетна година без бюджет.

От Министерски съвет, който е и вносител на законопроекта, настояват за удължаване на бюджета, за да има време за качественото изработване на нов. В Народното събрание законопроектът влезе скоростно в комисиите и в зала, а срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен от 5 на 7 дни по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. Срещу скъсяването на процедурата възразиха от опозицията.

На този фон вече се появиха и първите проблеми на гражданите - заради липсата на бюджет или удължен срок на такъв над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна.

Очаква се утре законопроектът да бъде гласуван на второ четене в зала. Ако бъде подкрепен, срокът на Бюджет 2021 г. ще бъде удължен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com