Официализират честванията за хан Тервел, предлагат църквата да го канонизира

27793
Официализират честванията за хан Тервел, предлагат църквата да го канонизира

Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили първия камък на нашата държава. Европа съществува благодарение на двама европейски владетели, единият от които е именно хан Тервел. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председател на Националния комитет за честване на 1300 години от победата на хан Тервел над арабите при Константинопол откри пресконференцията по повод учредяването на комитета.

Министър Каракачанов посочи, че Европа е спасена от арабското нашествие благодарение на България и българския владетел хан Тервел, който в битката при Константинопол буквално унищожава арабските войски, които се опитват да завладяват континента.

Предлагат паметник на хан Тервел на входа на Европа и преименуване на Летище "София"

Да се издигне паметник на хан Тервел на входа на Европа, т.е. на българо-турската граница, да се преименува летище „София" на лет...

Следващите поколения трябва да бъдат запознати с важните събития от българската история, с ролята на този велик български владетел, каза министър Каракачанов. Той поясни, че във връзка с годишнината от битката при Константинопол са възникнали различни инициативи, продиктувани от искрен патриотизъм, които новоучреденият комитет обединява. Те включват изграждане на паметници на хан Тервел в София, в Стара Загора и Св. Влас, организирането на 24 май в Тетевен на изложба и научна конференция за великия български владетел, предложение до Светия синод на Българската православна църква за канонизиране на хан Тервел (Тривелий), представяне на книгата на професор Пламен Павлов и Георги Атанасов „Хан Тервел – Спасителят на Европа“, чествания на годишнината от победата на хан Тервел в едноименния град Тервел и на 9 юни в град Камено, както и изграждане на българска църква в Мадрид, която да се казва Св. Тривелий Български.

Кулминацията на честванията се очаква да бъде на 3 септември 2018 г. в София с полагането на основен камък на паметника на хан Тервел в района на НДК, организиране на изложба и научна конференция с международно участие за приноса на българския владетел за спасяването на християнска Европа от нашествието на арабите и издаване на двуезичен сборник с докладите от конференцията, както и на младежко лятно училище във Военната академия и тържествен концерт пред Националната художествена галерия на ансамбъл „Българе“.

Комитетът планира също да бъде открита изложба в Европейския парламент за хан Тервел и да съдейства за проучването на писмени извори за българския владетел в архивите на Ватикана и апостолическата църква, предаде БГНЕС.

Подробности за събитията, които са предвидени, представиха проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, акад. Антон Дончев и Христо Димитров.

Търсят място за паметник на хан Тервел

5-членна работна група, в която влизат общинските съветници от Стара Загора Кристиян Пеков, Петко Петков, Михаил Михайлов, Сашко Лозан...

„Тервел е кауза. Ние сме тези, които трябва да върнем дължимото уважение и признателност към стратега, към дипломата, към владетеля Тервел“, отбеляза проф. Николай Михайлов.

Академик Антон Дончев подчерта, че отбелязването на това значимо събитие от историята на България обединява учени и общественици и е радостно, че вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се ангажира с тази кауза, която има за цел да възроди духа на нацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...