Офталмологът доц. Александър Оскар е "Лекар на годината 2020"

6280
Офталмологът доц. Александър Оскар е "Лекар на годината 2020"
Снимка: БЛС

Офталмологът от Александровска болница доц. Александър Оскар е носителят на тазгодишния приз "Лекар на годината". Престижните награди се раздават за 17-и път от Българския лекарски съюз.

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ каза за БГНЕС, че приема наградата с голямо вълнение, благодарност и тя е голяма отговорност за него.

Изтича срокът за изпращане на номинации за "Лекар на годината 2020"

Остават 2 седмици до крайния срок за номинации в инициативата "Лекар на годината 2020", съобщават от Българския лекарски съюз (БЛС). Оф...

"Да бъдеш лекар на годината на БЛС наистина е голяма отговорност и признание. Благодаря изключително много за това отличие“, каза той, а по време на изказването си след получаването на приза доцентът припомни исторически значимият принос на държавата ни в спасяването на над 50 000 български евреи са били и неговите баба и дядо.

Началникът на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който се грижи за детското зрение каза, че в началото на пандемията хората се притеснявали да го посещават, но в последните няколко месеца има повече пациенти, отколкото същия период на миналата година.

Откриването на церемонията започна с минута мълчание и посмъртно отличие за лекарите, загубили битката с пандемията. Водещата Виолета Манчева изчете имената на всички 15 медици, изгубили битката с COVID-19.

Тази година освен петте традиционните категории, в които по традиция се отличават едни от най-изявените лекари в страната, беше създадена и нова- "Борба с пандемията". Военномедицинска академия получи специална колективна награда за приноса си в овладяването на епидемията. Наградени бяха и медиците от „Пирогов”. Началникът на Академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководителят на катедра "Инфекциозни болести" полковник доц. Георги Попов и един от лекарите-доброволци в инфекциозната клиника на Военна болница-д-р Дончо Дончев, специалист по УНГ- болести във ВМА, също бяха отличени с награди.

Проф. Борис Богов е новият директор на Александровска болница

Съветът на директорите на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, в състав проф. д-р Борис Богов, дм, доц. д-р Димитър Буланов, дм, и д...

Сред останалите отличени в различни категории бяха още д-р Александър Симидчиев, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, който днес е и рожденик, д-р Сибила Маринова, проф. Иво Петров, Димитър Цачев от 24 ДКЦ, директорът на 2 МБАЛ доц. Стефан Узунов, проф. Радка Аргирова и др.

По традиция бяха отличени и двама млади лекари. Един от тях е д-р Станислав Коцев. Той работи в инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик, където от 2,5 г. е лекар-специализант в отделението. „Това наистина е огромно признание и е много хубаво, че гилдията не забравя за нас, прохождащите в медицината. Традициите и школите се градят от последователите. Много е хубаво когато ни се позволява да следваме примера на нашите учители, а в България има достатъчно стойностни лекари, които са готови да ни помогнат да се научим и да бъдем добри колкото тях“, каза той.

Докторът призна, че в началото на професионалния си път е трябвало да се изправи пред голямо предизвикателство, каквото е COVID-19. „Изправихме се пред нещо ново, нещо, за което бяхме чели, бяхме слушали. Във хода на работа почнахме да се запознаваме с него и се надявам с усилията, които полагаме, с грижата за нашите болни, скоро да успеем да се преборим с тази глобална криза“, коментира младият медик и каза, че тук са изправени пред огромна трудност, защото се борят с невидим враг, който се надява да успеят да го преборят и вярва, че тепърва има неща, които ще стават ясни и ще им покаже как да действат правилно.

Попитан какво е да си лекар в България, той каза, че това е мисия "възможна" и обясни, че нещата се свеждат до избор, компромиси, жертвоготовност и когато правиш нещо, което искаш и за което отдаваш голяма част от времето си, нещата се получават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com