Окончателно: Магдалена Ташева не е виновна за реч на омраза заради изрази като "ислямистка сган"

5693
Окончателно: Магдалена Ташева не е виновна за реч на омраза заради изрази като "ислямистка сган"
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от "Атака" и водещ на предаването "В окото на бурята" Магдалена Ташева беше оневинена окончателно от Върховния административен съд (ВАС) по обвинението в извършена дискриминация, което повдигнаха чрез граждански иск осем души от сирийски произход, представлявани от Българския хелзинкски комитет (БХК). С това решение (№ 7863/12.06.2018) ВАС обезсилва решение на по-долната инстанция, което беше съвсем различно и намираше вина в действията на бившия депутат.

Според ВАС Ташева не е извършила дискриминация по признаците "народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, лично и обществено положение и религия", както и не е извършила дискриминация по признаците" народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, лично и обществено положение".

Албания все повече изглежда като новия възможен бежански вал за ЕС

Страни като Австрия разглеждат Албания като възможен вариант за държава дубльор на Турция по отношение на спирането към ЕС на мигрантск...

Основната жалба е, че чрез "Алфа ТВ" Ташева използва език на омраза и потерпевши са "всички сирийски бежанци, други бежанци, мюсюлмани, араби и въобще чужденци в България", като бившият депутат обижда с изказванията си въпросните хора. Един от използваните изрази е следният: " ... тъй наречените сирийски бежанци, които не са нищо друго освен масови убийци, при това ислямисти". Тез думи обаче били използвани „само до онези чужденци, които в резултат на събитията от 2013 г. в Сирия напускат страната си и преминават незаконно граници“.

Основният аргумент на Ташева е, че призивът за защита от "организирано внасяне на милионно близкоизточно и африканско население на Стария континент като бежанци" не е дискриминация. Тя добавя и, че "като депутат има манталитета да бие тревога за надвиснала опасност, а като журналист може да ползва изрази, които са по-силни с цел да привлече вниманието на хората". Освен това, според Ташева обвиняващите я са извадили от контекст конкретни изрази, които е ползвала в предаването си и с които защитавала позицията на "негативно отношение към незаконно преминаващи законната граница и незаконно пребиваващи на територията на страната", заради което прави предположение, че нямат статут на "бежанци" и навлизат във вреда на националната ни сигурност. Друг от мотивите ѝ е, че "Алфа ТВ" не е национален обществен доставчик на медийни услуги и няма задължение да отразява различни идеи и убеждения чрез плурализъм - затова било допустимо в нейния ефир да се изразяват мнения, пристрастни към една политическа позиция.

Съдът посочва и, че "речта на Ташева не е насочена към мюсюлманската общност като цяло, а само към членове на групировки, които изповядват ислямистка идеология. Направена е разлика между "ислям" и "ислямизъм". Посочено е, че използваните изрази са "ислямистка сган", "ислямистки фронт", "ислямистки бунтовници", "радикално ислямско население", "ислямски фундаментализъм", "ислямисти", "джихадисти", "джихадистки арабски маси", "Ал-Кайда-тези главорези", "ССА заедно с всички тези терористични подразделения". Т. е направила призив за организиране на национални митинги, въстания срещу "нашествието на тази ислямистка сган", но принадлежността към това течение е по политически признак, а не по признак религия или вяра.

Освен всичко друго, ВАС посочва и, че Ташева не е извършила дискриминация по признаци "народност", "етническа принадлежност", гражданство", "произход", "лично и обществено положение", "религия" спрямо БХК.

Черна гора се оплака от нараснал приток на мигранти, влизащи през Албания

Черногорският министър-председател Душко Маркович заяви, че страната му е изправена пред увеличаващ се брой на нелегалните мигранти, ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com