Октай Енимехмедов излезе на свобода

14230
Октай Енимехмедов излезе на свобода

27-годишният Октай Енимехмедов, който бе осъден за нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, изтърпя присъдата си и излезе от затвора в Бургас.

Малко преди обяд младият мъж беше посрещнат от брат си Метин Енимехмедов пред централния вход на Бургаския затвор и се оплака от условията вътре, съобщи bTV. "Нека си събера мислите, много е неприятно тук“, каза вече бившият затворник. Октай обаче добави, че не съжалява за стореното.

Първоначално той излежаваше присъдата си в затворническото общежитие в Житарово, но заради множество нарушения през март тази година бе преместен в бургаския затвор.

Припомняме, че на 20 април ВКС реши окончателно Октай Енимехмедов да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. От наказанието на Енимехмедов беше приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години, предаде БГНЕС.

На 19 януари 2013 г. бе извършен опит за атентат срещу настоящия почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава на драматичната VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу него. Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което лидерът на ДПС падна на земята, а върху нападателя първи се хвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. През октомври миналата година и втората инстанция Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на нападателя на почетния председател на ДПС.

По време на съдебната сага Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км./ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Мила Минева: Консерватори от всички страни, съединявайте се (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество