„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК

3968
„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК
Снимка: iStock/Guliver

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 1.479 млн. лв. имуществена санкция на "Олинеза премиум" ООД за въвеждане в заблуждение на потребителите. Производството е образувано, след като 5-членен състав на ВАС отмени решение на 3-членен състав и върна преписката в антимонополния орган за налагане на санкция. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-област, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Преписката е от 2017 г., когато конкурентна фирма подава жалба в КЗК по повод надписа "Домашна майонеза" на продукти на "Олинеза премиум", с което заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството му.

В хода на проверката от "Олинеза премиум" посочват, че "домашна" се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

В резултат на проучването КЗК е направила извод, че използването на думата "домашна" не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди. Тричленен състав на ВАС приема доводите на КЗК, но петчленния състав налага глоба. 

"Олинеза премиум" обаче ще обжалва решението в законно определения срок. Ето официалната позиция на фирмата:

„Олинеза премиум“ ООД ще обжалва пред Административен съд – София област глобата от 1.48 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Вярваме в безпристрастността на българската съдебна система и категорично се противопоставяме на корупцията, която е бич за българския бизнес, заяви Христо Кръстев, управител на дружеството. КЗК, Административен съд – София област и 3-членния състав на Върховния административен съд (ВАС) първоначално отмениха налагането на санкция.

„Олинеза премиум“ никога не е заблуждавала потребителите и те се доверят на нашата марка и продукти повече от 27 години. Компанията залага на доброто си име, управление и контрол на качеството. За нас е важно изграждането на една дълготрайна и базирана върху доверието към марката връзка с потребителите. Спазваме всички законови изисквания и не се включваме в нерегламентирани битки и нелоялни практики за завземане на пазарен дял, коментира Кръстев.

Подадената жалба срещу компанията през 2017 г. за надписа "Домашна майонеза" не заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството. Наименованието се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

Първоначално КЗК отсъжда, че нарушение няма. Тя веднъж вече направи проучване и извод, че използването на думата "домашна" не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди. Решението беше потвърдено от 3-членния състав на ВАС. Петчленният състав на съда обаче не споделя становището на КЗК и на тричленния състав и го върна обратно на комисията. КЗК този път промени изцяло решението си и наложи огромна санкция в най-тежките времена за бизнеса, в условията на световна пандемия от COVID-19, която доведе до икономическа криза.

Информация за "Олинеза Премиум" ООД

Компанията „Олинеза Премиум“ ООД е една от най-бързо разрастващите в областта на хранително-вкусовата промишленост в България. Името й произлиза от първите два произвеждани продукти – ОЛИо и майоНЕЗА. От създаването си през 1994 до днес отстоява фирмените си ценности, принципи и предлага гарантирано качество и многообразие. Базата в град Костонброд е разположена на площ от 20 декара и произвежда над 150 вида продукта в обем над 10 000 тона годишно. Във всички звена на фирмата работят над 250 висококвалифицирани специалисти и добре обучени кадри.

Мениджърският екип отделя изключително внимание на качеството и безопасността на произвежданите храни. От 2002 г са разработени и въведени Добри Производствени Практики (GMP), Добри Складови Практики (GSP), които в края на 2004 г прераснаха в система за управление на безопасността HACCP. От 2009 г е разработен, внедрен и сертифициран Международния стандарт за храните IFS. Сертифициращата компания e Lloyd's Register Quality Assurance.

Марката "Олинеза" е символ на качествени и екологично чисти продукти, съобразени с изискванията за природосъобразно хранене. С марката се произвеждат към настоящия момент: ситно и едросмляни лютеници, различни видове майонези и емулгирани сосове, кетчупи, конфитюри, различни видове консервирани хранителни продукти, горчици, майонезни и млечни салати, както и бутилирано слънчогледово олио, масло и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com