Омбудсманът отчете пред парламента, че най-много жалби постъпват срещу ВиК операторите

947
Омбудсманът отчете пред парламента, че най-много жалби постъпват срещу ВиК операторите
Снимка: БГНЕС

Близо 50 хиляди граждани са получили съдействие от омбудсмана през 2019 година. Над 22 хиляди души са се обърнали към институцията с подписки по конкретни въпроси, а броят на получените жалби и сигнали през миналата година е 12 916, което е с 1% повече в сравнение с този през 2018 г. Приключените жалби и сигнали са 13 762.

Тревога в Радомир - ще се смеси ли фекална вода с питейна?

Надявам се до ситуация на смесване на чиста вода с фекалии няма да се стигне. Това заяви Борислав Иванов, управител на ВиК Перник зарад...

Тези данни за миналата година отчете омбудсманът доц. Диана Ковачева пред депутатите в парламента.

В доклада си общественият защитник припомни, че през 2019 г. институцията е сезирала пет пъти Конституционния съд, отправила е 4 искания за тълкувателни решения, 13 законодателни инициативи и е организирала 35 кръгли маси, много от тях посветени на екологична тематика.

Пред депутатите доц. Ковачева отбеляза, че през отчетния период жалбите и сигналите са били най-много от потребителите на обществени услуги, които са се увеличили с около 17% в сравнение с предходната година. Следват жалбите, свързани с нарушени или засегнати социални права – близо 15%, а третото място заемат проблемите, свързани с правото на добро административно обслужване – 9%.

През 2019 г. оплакванията на гражданите, свързани с предоставяне на ВиК услуги, електроснабдяване и финансови услуги също са се увеличени, отчете доц. Ковачева. Оказва се, че над 1/3 от жалбите на потребители са срещу ВиК операторите. Оплакванията са свързани с липсата на водоснабдяване, лошото качество на водата и повишаването на цената ѝ, но без подобряване на предоставената услуга.

ВиК-Варна обявила кафявата езерна вода за пречистена

През месеците на голямата авария във Варненско езеро местното ВиК начислява такса "пречистване на отпадъчни води", счита услугата за из...

Работата на топлофикационните дружества също са били в полезрението на омбудсмана.

„Тази година стигнахме върха с хаоса с изравнителните сметки и хауса с фактурите, където информацията е в насипен вид, а хората се подвеждат, защото тя е неразбираема за тях“, отбеляза Ковачева и подчерта, че очаква директорът на „Топлофикация – София“ да оправи проблема с неразбираемите фактури.

От парламентарната трибуна тя отправи и някои препоръки. Една от тях беше да се изравни минималната пенсия, която е в размер на 250 лева, с официалната линия на бедност в страната – 363 лева. Тя препоръча и допълнителни законодателни мерки срещу домашното насилие, което не засяга само жени, а също и деца, както и възрастни хора.

Според доц. Ковачева през тази година една от значимите теми ще бъде и достъпът на децата до онлайн образование заради епидемията. Тя изрази надежда, че няма да има деца, изключени от онлайн обучението, поради дигитална бедност – липса на устройства, на достъп до интернет или пък по друга причина.

Впоследствие докладът беше приет от парламента. За“ него гласуваха 152 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“.

Омбудсманът Ковачева отново разкритикува "Топлофикация София"

Не знам какво е обяснявала "Топлофикация София" на хората, тъй като те не могат да разберат какво пише във фактурите. Трябва да е ясно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com