X
 
 

ООН: Заради демографската криза в България идва време, в което няма пенсии

3530 4
photo of ООН: Заради демографската криза в България идва време, в което няма пенсии
Снимка: iStock/Guliver
До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН. Оценката е близка до тази на учени от БАН!

Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация, коментира Reuters, цитирана от БГНЕС. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казва ООН. Причината е комбинация от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни и ниски нива на раждаемост.

Евростат: През 2100 година България ще се стопи до 4 милиона души

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на “Евростат”. О...

Между 1995 и 2035 година броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, казва доклада на фонда. Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

"За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни", казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Армитаж казва, че при сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост.

В края на века населението на България ще бъде 2 млн. души, прогнозира ООН

Населението на България най-вероятно няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН, цитирана ...

Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената, смята ООН.

Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към трудовите места, както и осигуряването на достъп до желана от хората работа. Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират, казва Алана Армитаж.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В не много "далечното минало" ни обясняваха, че планетата Земя е "пренаселена" и че няма да може да се изхранваме. Сега пък обратното - "демографска криза"..... Не бойте се, няма да свършат хората на Земята. Теорията на Дарвин е жива!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  "Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор." - Не държавата - мафията доминира навсякъде! В икономиката, здравеопазването, правораздаването, във целия ни обществен живот. Държавата само обслужва мафията!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А защо да чакаме до 2050 г.? След като сте толкова безпогрешни гадатели, да затваряме държавата още утре! Защо да се мъчат хората? Ама нееее, няма далавера!!! А да получавате хонорари от общите пари на българските гражадни, с писане на всевъзможни глупости, има далавера нали? Когато трябва да се напише нещо смислено, дето е в общ интерес, няма кой!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Алооо пожарната никой не иска да ражда бъдещи роби , тоес работещи бедни!
Последно в Актуално