X
 
 

ООН: Заради демографската криза в България идва време, в което няма пенсии

3530 4
photo of ООН: Заради демографската криза в България идва време, в което няма пенсии
Снимка: iStock/Guliver
До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН. Оценката е близка до тази на учени от БАН!

Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация, коментира Reuters, цитирана от БГНЕС. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казва ООН. Причината е комбинация от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни и ниски нива на раждаемост.

Евростат: През 2100 година България ще се стопи до 4 милиона души

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на “Евростат”. О...

Между 1995 и 2035 година броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, казва доклада на фонда. Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

"За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни", казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Армитаж казва, че при сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост.

В края на века населението на България ще бъде 2 млн. души, прогнозира ООН

Населението на България най-вероятно няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН, цитирана ...

Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената, смята ООН.

Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към трудовите места, както и осигуряването на достъп до желана от хората работа. Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират, казва Алана Армитаж.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В не много "далечното минало" ни обясняваха, че планетата Земя е "пренаселена" и че няма да може да се изхранваме. Сега пък обратното - "демографска криза"..... Не бойте се, няма да свършат хората на Земята. Теорията на Дарвин е жива!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  "Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор." - Не държавата - мафията доминира навсякъде! В икономиката, здравеопазването, правораздаването, във целия ни обществен живот. Държавата само обслужва мафията!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А защо да чакаме до 2050 г.? След като сте толкова безпогрешни гадатели, да затваряме държавата още утре! Защо да се мъчат хората? Ама нееее, няма далавера!!! А да получавате хонорари от общите пари на българските гражадни, с писане на всевъзможни глупости, има далавера нали? Когато трябва да се напише нещо смислено, дето е в общ интерес, няма кой!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Алооо пожарната никой не иска да ражда бъдещи роби , тоес работещи бедни!
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...

Последно в Актуално