Опасно ли е да храним децата си вегански?

2081
Опасно ли е да храним децата си вегански?
Снимка: Getty Images/Guliver

Множество хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат ли право да хранят и децата си по този начин – дали това не е вредно и дори безотговорно? Какво се знае по този въпрос, разказва Deutsche Welle.

"Не ми казвайте, че следвате и тази мода!". Така реагира педиатърката, когато Марко и съпругата му ѝ казват, че хранят дъщеря си само с веганска храна. "Протеини, витамин B12, йод, цинк, селен – откъде ще бъдат набавени?", пита тя. Родителите обаче обяснили, че редовно следят да няма недостиг на тези елементи в храната.

"Човек трябва да е наясно с фактите и да знае кои храни какви микроелементи съдържат", казва Марко. В редица изследвания вече е доказано, че диета на растителна основа не води задължително до дефицити за организма.

Затлъстяването е големият проблем

Учените обвързват диабета, сърдечно-съдовите заболявания и различни форми на рак с начина на хранене и най-вече с прекалената консумация на захар, наситени мазнини и месо. Според последния доклад на Германското дружество по здравословно хранене, консумацията на зеленчуци в Германия расте, но консумацията на месо също си остава висока – почти 60 килограма на човек годишно. От екологична и здравословна гледна точка това е катастрофално.

Същият доклад стига до извода, че всяко седмо дете в Германия е с наднормено тегло. По данни на СЗО, към 2016 г. 340 милиона деца и младежи в световен мащаб са страдали от затлъстяване или са имали наднормено тегло. От 1975 г. насам броят на хората с наднормено тегло в световен мащаб се е утроил, преди всичко в развитите държави. Затова и по-скоро консервативното Германското дружество по хранене отдавна стига до заключението, че "растителната диета е полезна не само за здравето, но и за околната среда."

Веганската храна не е непременно по-здравословна

Веганската диета обаче не води непременно до по-добро здравословно състояние. При недостиг на определени микроелементи и съставки, рано или късно се стига до заболявания.

Потенциалните опасности за здравето на децата, чиито родители ги хранят с веганско меню и не обръщат особено внимание на избора на храни, са безспорни. От друга страна, има много повече деца, чието здраве е застрашено от храни, които съдържат големи количества мазнини и захар: "Броят на тези деца, които имат тежки здравословни проблеми в началното училище поради хиперкалорично и друго нездравословно хранене, вероятно е милион пъти по-висок", пише професорът в Института по хранителна медицина към университетската клиника в Любек Мартин Смолих.

Две изследвания дават ценна информация по темата

Маркус Келер е съосновател на Изследователския институт за растително хранене. Той участва в две изследвания, които проверяват дали действително децата и младежите, които са на вегетарианска или веганска диета, страдат от недостиг на хранителни вещества. В двете изследвания, в които участват общо около 400 човека, се изследват две групи от съответно деца между 1 и 3-годишна възраст и деца и младежи между 6 и 18 години. Една трета от тях се хранят само с вегански продукти, 1/3 – с вегетариански и една трета – със смесена диета, в това число и месо.

"Нито едно от проучванията не показа значителни разлики в свързаното с възрастта развитие, т.е. средната височина и теглото." Келер обаче признава, че досега не е имало дългосрочно изследване. Неговите проучвания не са и представителни за всички деца, които консумират само веганска кухня, тъй като никой не знае колко деца в Германия са на подобна диета. Въпреки това събраните данни предоставят важна информация. Например за витамин В12.

Този витамин играе роля в различни метаболитни процеси и е от съществено значение за функционирането на нервната система. Проблемът: микроелементите трябва да се приемат с храната. Това е особено проблематично за веганите, тъй като витамин В12 се съдържа основно в животинските продукти.

За вегани като Марко и съпругата му това не е проблем. Те осигуряват на дъщеря си витамин В12 в течна форма върху мюсли. Келер потвърждава, че и в неговото изследване нивата на В12 при децата, които консумират само растителна храна, е било добро. Това означава, че родителите са наясно, че приемът на В12 трябва да бъде алтернативно осигурен.

Диетата на повечето деца вегани е пълноценна

Нивото на калций, витамин В2, йод и витамин D обаче е под нормата при всички групи. "Що се отнася до калция и витамин В2, децата вегани се справят малко по-зле от вегетарианците и от тези на смесена диета", признава експертът по растително хранене.

По други показатели обаче те са напред, отбелязва Келер: Витамин Е, Витамин С, фолиева киселина, магнезий, фибри и дори желязо. Диетата на малките вегани освен това автоматично включва по-малко захар, по-малко полуфабрикати и повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, ядки и бобови растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com