Още 14,5 млн. лв. за лични карти, „Веридос“ е титуляр на договори за общо 208 млн. лв.

3716
Още 14,5 млн. лв. за лични карти, „Веридос“ е титуляр на договори за общо 208 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Поскъпна още един договор за личните карти, който изпълнява немската фирма „Веридос ГмбХ“. Този път с 14,5 млн. лева. Заедно с тях сборът от всички договори, които е изпълнявала и изпълнява компанията на вътрешното ни министерство за личните документи, набъбнаха на 208, 4 млн. лв. с ДДС.

Паралелно с това голямата поръчка, обявена през 2018 г. за лични документи от ново (2019 година!) поколение зацикли сериозно.  Поръчката за проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019 е на стойност почти 286 мн. лв. с ДДС и изборът на изпълнител приключи отдавна. Веридос ГмбХ подаде  оферта 314 млн. лв. с ДДС, а конкурентът ѝ, Обединение „Мюлбайер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С§Т“ – 303 млн. лв. с ДДС (с около 11 млн. по-ниска). Загубвайки състезанието, „Веридос“ обжалва резултата пред КЗК. Антимонополната комисия се произнесе в полза на МВР. Оттам спорът отиде във Върховния административен съд, откъдето през ноември 2020 г. изпратиха преюдициално запитване до Съда на ЕС. Отговор досега няма, а преди това производството по същото дело бе преобразувано с цел при воденето му да се спазват Законът за защита на класифицираната информация и правилникът за неговото прилагане.

Новото поскъпване е по обявената от МВР през май месец 2018 г. открита процедура за „Следгаранционна поддръжка на технически и програмни средства на Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства“.

При прогнозна стойност от 26,6 млн. лв. без ДДС, се явява само „Веридос“ и я печели като сваля цената на 23,8 млн. лв.  

Следващата година се сключва анекс за увеличение с 50 000 лв., с които изпълнителят да поднови сертификата на потребителската инфраструктура с публичен ключ (UserPKI).

Следва нов анекс през август 2020 г. за удължаване с 1 година на срока на договора и увеличение с 11 891 953 лв. без ДДС, тъй като е видно, че обявената поръчка за изработка на лични документи от ново поколение е тотално закъсала.   

Следва още един анекс за подновяване на сертификата със 198 069 лв.

Преди дни е подписано ново допълнително споразумение за удължаване на срока с още 12 месеца с 12 млн. лв. без ДДС. С тях конкретният договор набъбна на 48 млн. без данък добавена стойност (или 57,6 млн. лв. с ДДС).

Първият договор на „Веридос“ с МВР за следгаранционна поддръжка на информационната система за лични документи, за пребиваване и управление на МПС е от юни месец 2016 г. Срокът му е 12 месеца, а стойността 10 069 759 лв. при прогнозна цена 20,4 млн. лв. без ДДС.

През декември месец същата година МВР подписва друг договор с немската компания – на стойност почти 19,9 млн. лв. без ДДС (23,8 млн. лв. с ДДС)за полиграфическа изработка и доставка на бланки на български лични документи по образците, утвърдени с Решение на Министерски съвет № 315/07.05.2009 г. Изборът е направен чрез договаряне без публикуване на обявление за поръчка

През септември 2019 г. МВР отново пряко на „Веридос“ възлага следващ договор за полиграфическа изработка на бланки за лични документи. Стойността този път е 32,3 млн. лв. без ДДС.

Следва анекс от януари 2020 г. за 16 млн. лв., от юни 2020-та - за 23,7 млн. лева, и от април 2021-ва – за още 23,7 млн. лева.

Така общата стойност на договора с анексите за полиграфическата изработка на бланки възлиза на 95,7 млн. лв. без ДДС.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com