Още 7 заразени с COVID-19 у нас, съобщи Мутафчийски

8047
Още 7 заразени с COVID-19 у нас, съобщи Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Общо 338 са вече заразените с коронавирус от COVID-19 в България.  За нощта новооткритите са 7, с които за денонощие стават 25. Последните констатирани позитивирали нови случаи от Пловдив са 3, във Варна, Кърджали, Смолян и Сливен - по 1, а заразеният медицински персонал общо става 16. Това съобщи в предаването "Тази неделя" по БТВ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че засега няма хоспитализирани деца с поставена диагноза коронавирус инфекция, като всяко едно, което е с положителна проба, е на домашно лечение и е в добро състояние. До вчера (28.03.20 г.) приетите в болница са 122 души. 59 от тях са в София, а останалите са в страната. 8 са интубирани, като един от тях е починал. 68 г. е средната възраст на загиналите от коронавирус инфекция, според Мутафчийски. Най-младият пациент е на 3 г., а най-възрастният е 86-годишен. Проф. Мутафчийски съобщи, че починалият в Банско мъж е развил мозъчен оток, получил е кардиомиопатия, като е бил и с тежка дихателна недостатъчност. Според него, пациентът е "малко вероятно да не е" починал от коронавирус.

73-годишна жена почина от коронавирус в Благоевград

Още една жертва на коронавируса в България. Починала е 73-годишната жена, която, заедно с дъщеря си, се лекуваше в болницата в Благоевг...

11 са изписаните, които са били в средно тежко и тежко състояние. Има един пациент, който е настанен в белодробната клиника и е екстубиран, но е рано да се каже дали ще може да бъде изписан за домашно лечение. От думите на Мутафчийски стана ясно, че се очаква изследването на представителната извадка от 1 000 души, които ще бъдат тествани с бързи тестове, да стартира от утре (30.03.20 г.). Там ще се търсят случаи, които са изкарали заболяването на крак, но не са разбрали.

"Предстоят най-тежките времена. Още не сме започнали. Вземете примерите от Китай, Италия, Испания, САЩ. Мерките, които налагаме са за това, да няма лавина от болни и загинали. И дай Боже да дадат резултат. Искам да ви кажа, че всеки прави жертви в момента. Хубаво е хората да се съобразяват с наложените мерки, защото разходката в морската градина няма да подобри самочувствие и статуса на гражданите. Напротив - това може да им навлече неприятности и да се приберат вкъщи заразени", коментира генерал Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че вълната на грип от Тип Б вече отминава, но се задава истинската вълна на COVID-19.

"Не се надявайте на невъзможни неща, защото ситуацията е много сложна. Италия е в пик толкова дълго време и няма признаци за затихване на кризата там. На път сме да преживеем най-черния Великден и болестта няма да отложи своето разпространение заради това, че е празник. Епидемията не допуска изключения. Това е невидим враг и изисква мобилизация на обществото, за да се справим. Миналата седмица бях по-обнадежден, като гледах празните улици. Но вчерашният ден, който показа отслабване на дисциплината, може да ни изиграе лоша шега", категоричен е проф. Мутафчийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...