X
 
 

Осигурявалите се и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия

6002 0
Осигурявалите се и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия
Снимка: iStock/Guliver
Хората, които са се осигурявали и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия. Това обясни в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

„Имаме първи стълб – пенсията от НОИ, при която натрупванията са в продължение 35 -40 години. Имаме втори стълб, в който натрупванията към 2021 година ще са 20 години. Имаме в първия стълб осигуровка от над 15%, а във втория нейният размер е 5%”, обясни той.

Експерт: Болничният може да свали правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло...

По думите му във втория стълб парите са на хората. Той поясни, че ако те са били безработни за определен период от време, събраната сума в него ще е по-малка, но винаги двете пенсии ще са повече от една.

„През цялото време върви някакво насъскване на хората между първия и втория стълб. Настройваме хората, че това са алтернативи. Моделът е настроен така, че да работят и двата стълба, и третият – доброволният, да работят заедно”, коментира Нейков.

Припомняме, че дебатът каква е ползата от втората пенсия за България става все по-горещ, след като социалният министър Бисер Петков направи някои признания по темата в парламента - вижте тук! Предвижданията, че 20 години ще са достатъчни за една добра втора пенсия, най-вероятно няма да излязат верни. Това пък заяви бившият социален министър Лидия Шулева (бел. ред. – от времето на Симеон Сакскобургготски), която добави, че по-скоро "верният" период е 40 години – за натрупване на пенсия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители