Остри сблъсъци в парламента за полицейското насилие на протестите, Младен Маринов не видял такова

11053
Остри сблъсъци в парламента за полицейското насилие на протестите, Младен Маринов не видял такова
Снимка: БГНЕС

„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от трибуната на народното събрание по време на дебатите за създаване на временна комисия за миналогодишните летни протести.

Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание, изтъкна Маринов. Нека комисията да излъчи проверките си, нека да бъдат субективни, но нека бъдат извършени проверки за анонимни сигнали за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания, настоя Младен Маринов.

Той вижда сериозен напредък в адвокат Николай Хаджигенов по отношение на реториката. Вие като добър адвокат не би следвало да издавате присъди от тази трибуна, да казвате резултати или да правите внушения, каза Маринов. По думите му в противен случай се правят внушения, които не са доказани още.

Бенатова: Новият началник на СДВР е бил в отпуск в деня на "кървавият протест"

"Антон Златанов е новият директор на Столичната дирекция на полицията, по неофициална информация. Досега той беше заместник- директор н...

„Аз поне като министър и като гражданин постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители“, коментира бившият силов министър.

Служебното правителство моля да извърши проверки и да не казваме кой е виновен преди да бъде направена проверката, призова Маринов, след което последваха бурни освирквания. Служебното правителство ни връща в тъмните времена, защото били викани членове на ГЕРБ по анонимни сигнали, каза Маринов.

Бъдете обективни, ние също подкрепяме такава проверка, призова Маринов депутатите. Един полицай, когато използва помощни средства при съответните обстоятелства, уточни бившият министър.

Той призова да бъде запазено достойнството на полицията.

Очаквано дебатът за сблъсъка за полицейското насилие по време на миналогодишните протести премина между ГЕРБ и Николай Хаджигенов, който е част от Отровното трио.

Бойко Рашков за проверките за полицейско насилие по време на протестите: Играеше се пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно

„МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които тр...

Адвокат Николай Хаджигенов защити мотивите си за искането да бъде създадена временната комисия. Комисията ще извърши всички действия, които не е извършила прокуратурата, бившият министър на вътрешните работи и ще бъдат събрани доказателства, с които да бъдат разкрити престъпленията, обоснова се той.

Ние дължим на българските граждани това, което не е реваншизъм. Така трябва да изглежда правосъдието в една нормална държава, посочи Хаджигенов. Вторият въпрос, който трябва да разгледа комисията е незаконните подслушвания. Темата с подслушванията ни връща в едни от най-мрачните и мракобесни комунистически и фашистки времена, отчете той.

Причинихме си с предходната комисия известно удоволствие и Хаджигенов призова никой да не се надсмива на темата. Нека не превръщаме дискусията в жалък долнопробен цирк, настоя той.

От своя страна Маноил Манев заяви, че ако някои е извършил престъпление срещу мирно протестиращи граждани и бъде доказано от съда, то никой от нас не трябва да забравя, че едни хора изпълняващи служебните си задължения били подложени на опит за убийство.

По думите му същите те български граждани, които изпълнявали служебните си задължения, имало опити да бъдат запалени. Нека да изясним дали е имало опити за палеж или не, призова Манев.

АЕЖ: След като журналистът Димитър Кенаров беше пребит на протестите срещу Борисов и заведе дело, МВР поискало данъчна проверка

"След като миналата година наби и незаконно задържа Димитър Кенаров, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поиска...

Той настоя още да се добави незаконното подслушване в текста на временната комисия, за да се види дали служебният министър на вътрешните работи не е използва СРС-та. Надявам се с разум и без театрална емоции да преминем към гласуване, пожела си Маноил Манев.

Адвокат Николай Хаджигенов не се съгласи с предложението на ГЕРБ, като настоя те да си измислят Комисия за сътворение на света, която той ще подкрепи.

ПГ на „Демократична България“ подкрепя създаването на такава временна комисия. Борислав Сандов се аргументира от трибуната на парламента, че по време на миналогодишните летни протести службите използвали сълзотворен газ срещу него и насилие срещу протестиращите хора. Той няма съмнение, че това не били само действия на служители на МВР, а действия продиктувани от заповедите на политически ръководители.

Сандов настоя комисията да остане в обхвата на вносителя.

От БСП също ще подкрепят проекта за решение така, както е представен. Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители, настоя червеният депутат Иван Ченчев.

Отстраненият главен секретар на МВР: Не съжалявам за нищо, което съм направил

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти отстраненият главе...

Лидерът на „Изправи се. БГ. Ние идваме“ Мая Манолова заяви, че коалицията разполага с доказателства за незаконно подслушване на граждански активисти, на журналисти и на опозиционни политици през последната 1 година. Най-циничното и най-възмутителното е, че по-голямата част от прилагането на СРС-тата е правено по досъдебни производства за държавен преврат и метеж, отчете Манолова.

Тя се оплака пред депутатите, че целият офис на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ е била подслушвана. Има много случаи на полицейско насилие, което не е разследвано и заметено, посочи Манолова. Ако трябва ще обърнем с хастара навън службите, но не трябва да се злоупотребява с правата на хората по време на протестите, настоя тя.

Мария Капон отсече, че над 100 човека минали през сълзотворния газ на полицията. „Искаме да знаем какво беше и кой даде тази заповед. Никога повече като майка не искам да виждам някой да рита децата ни по бъбреците и дробовете. Искам да знам кои бяха те, искам да видя видеокадрите и къде са сега тези хора“, настоя Капон.

Депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че мутренско-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРБ не само трябва да бъде отстранена, а виновните за това трябва да си получат заслуженото.

Още: Полицията се е гаврела с пребитите на протестите, разкрива майката на бито момче

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com