Освен че излиза на протест, БАН ще сигнализира Брюксел и ще търси международна помощ

2918
Освен че излиза на протест, БАН ще сигнализира Брюксел и ще търси международна помощ
Снимка: БГНЕС

Ще уведомим председателите на Европейския парламент и Европейската комисия за унизителното отношение на Министерски съвет към научната общност на страната.

Това каза проф. Бойко Георгиев, председател на оперативния щаб на протеста на БАН, по време на пресконференция по повод програмата за протестни действия на Академията по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

БАН и Селскостопанската академия готови за нови протести

Синдикатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия обявиха готовност за поредица от протестни действия, ако не ...

Проф. Георгиев зави, че ще се изпрати писмо и до комисаря по изследвания, наука и иновации. „БАН ще стартира и международна електронна петиция с молба за подкрепа от сродни организации и учени от целия свят. Ще информираме представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации, като ще ги помолим за подкрепа. Ще проведем интензивна разяснителна кампания в медиите, която започваме днес. Ще сезираме омбудсмана на Република България за нарушаване на правата ни, произтичащи от Конституцията“, посочи проф. Георгиев.

Той коментира, че БАН организира съвместни действия със синдикалните организации и свикват настоятелството на Академията, за да го запознаят с целите и средствата на протеста. Проф. Георгиев поясни, че БАН няма да спре с протестните си действия, докато не бъдат изпълнени исканията на учените.

„Ние имаме три цели на протеста. Първата цел е, че искаме целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв. Тези средства ги искаме, за да бъде изравнено възнаграждението в нашата система на БАН с другите системи в същото министерство. Бихме искали нашите млади учени, които идват да се обучават, да имат същата заплата, която имат младите учители. В това отношение смятаме, че това няма да реши изцяло нещата, но ще подобри по същество нашата привлекателност за млади хора. Искаме да бъде увеличена стипендията на докторантите до 765 лв.“, каза проф. Георгиев. По думите му за следващата година стипендията е определена до 500 лв.

„Третата цел е да получим поощрително финансиране на основата на проведената през годината оценка от МОН. Съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания, МОН е длъжно всяка година да прави оценка на научните организации в страната. За първи път тази година беше направена такава оценка. Там научните организации бяха разгледани в няколко категории: научен елит, много добри и добри, но нуждаещи се от реформи. Институтите на БАН са изцяло в първата и втората категория“, подчерта проф. Георгиев и обърна внимание, че БАН не се състои от калпаци, а от учени, които имат най-високо образование, предаде Фокус.

Стоянова: От БАН искат сигурни заплати без резултати, а по света не е така

В цял свят научната дейност се финансира чрез проекти, а от БАН искат сигурни заплати чрез бюджета. Това заяви пред медиите председат...

Младите учени взимат с 50 лв. по-високи заплати от чистачките, допълни Георгиев. По думите му в момента БАН не е привлекателна за младите учени. „Ние се топим. Непрекъснато всеки месец няколко десетки човека напускат системата. Тя губи своя капацитет и своята годност да решава важните за обществото проблеми“, коментира проф. Георгиев.

Той опроверга твърдението, че БАН не е реформирана организация. „Твърди се, че ние сме организация, която е остатъчна от тоталитарния период. От 1989 г. насам БАН е претърпяла две реформи“, каза Георгиев.

Бюджет 2018 г. е поредният шамар за учените от БАН – напрежението в Академията ескалира. Това каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева.

„Ние заявяваме, че повече няма да търпим. Напрежението в Академията ескалира. Затова Общото събрание на 27 ноември обяви протестни действия, които стартираха с така неприятните за гледане черни знамена. На 5 декември изпратихме писмо до премиера с настойчива молба за среща. Искахме диалог. До този момент нямаме отговор. На 11 декември приехме програма за протестни действия с конкретни цели и мерки за тяхното реализиране. Този път нашият протест няма да бъде еднократен акт. Това ще бъде процес в развитие, който ще продължи, колкото е необходимо. Ние учените сме хора, разумни, толерантни, рационални, но ние сме и хора – отговорни. Не можем безучастно да гледаме как загива най-старата, най-ефективната научна организация в страната“, заяви проф. Славчева.

Заради бюджетната си субсидия БАН спуска черни знамена

БАН оценява бюджетната си субсидия за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание, като ликвидационна и поради тази причина...

По думите й БАН е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. „Ние не сме сигурни колко души в България, тези които могат да вземат решение, си дават ясна сметка за това и за последиците от този процес“, допълни тя. Според нея бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. я убива бавно. „Това е рационална констатация, която е конструирана с факти и числа“, посочи тя и уточни, че заплатите на учените в Академията са около 700 лв. „През тези почти 10 години, тенденцията за изтичане на мозъци от БАН е устойчива. Дори темповете се засилват. През последните години не само нараства броят на обучените, които поемат своя път навън, все повече намалява броят на постъпващите млади хора. Само за последните две години докторантите в Академията са намалели наполовина. Има и друга много тревожна тенденция. Вече напускат утвърдени учени“, каза проф. Славчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com