Осъдиха България да плати 118 000 евро на ромите, изгонени от Войводиново

3110
Осъдиха България да плати 118 000 евро на ромите, изгонени от Войводиново
Снимка: Getty Images

Европейският съд по правата на човека осъди България да изплати общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които властите са нарушили правото на личен и семеен живот и на недискриминация – както за вреди, така и за разноски по делото.

Със свое решение, публикувано днес, ЕСПЧ установи, че българските власти са нарушили правото на личен и семеен живот (чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека) и на недискриминация (чл. 14 във връзка с чл. 8 от Конвенцията) на ромите, които в началото на 2019 г. бяха прогонени от пловдивското село Войводиново.

Сагата "Войводиново" - 55 роми са подали жалби в Страсбург

Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага „Войводиново”. Според Красимир Кънев, председател на Българския х...

Тогава 56 български граждани бяха принудени да напуснат единствените си домове и селото заради ромския си произход, припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК). Местните власти и представители на тогавашното правителство не просто не опитаха да предотвратят това гонение, а го организираха и поощряваха. Прогонването бе провокирано от сбиване на 6 януари 2019 г. следобед между двама роми и 33-годишен командос от специалните сили. В резултат командосът бе хоспитализиран за няколко дни. Извършителите бяха незабавно арестувани, обвинени и в началото на април 2019 г. осъдени.

Инцидентът предизвика протест, подкрепен и от радикални групи от Пловдив. На тяхна страна застана и кметът на селото, който предупреждава живеещите там роми да напуснат, припомня правозащитната организация. Общо около 100 роми, сред които бременни жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания, напуснаха Войводиново. Те намериха временен подслон при роднини, приятели, в бараки и изоставени постройки в Пловдив, в населени места в близост до Пловдив, а някои бяха принудени да отпътуват до населени места, които са на 300 и повече километра от града.

Два дни след инцидента, на 8 януари, тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов от партия ВМРО-БНД посети селото и разпореди незабавно “разчистване” на незаконните постройки във Войводиново, което доведе до събарянето на част от тях, а след намеса на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. В отговор между 200 и 300 роми се събраха на протест и поискаха оставката на Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com