От днес преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери

12462
От днес преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Община Ценово

Пенсиите на 258 хил. работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от Националния осигурителен институт. Преизчисляването ще се направи от днес, 1 април 2020 г., само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, обясняват от НОИ. В смятането ще влязат осигурителните данни и за март. За тях информацията ще дойде най-рано в края на април. Пресмятането ще се прави поетапно, но ще е в срок от 4 месеца. За извършеното преизчисляване НОИ ще постанови разпореждания, които ще бъдат изпращани с препоръчана поща с обратна разписка. Те ще са достъпни и с електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на сайта на института от 1 юни 2020 г.

Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 г. (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в периода от началото на 2020 г. до въвеждане на извънредното положение на 13 март (56 591 лица) т.г., ще бъдат преизчислявани съгласно заявеното от лицата, тоест от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението в съответната година.

Ще дадат ли министрите 50% от заплатите си за борба с Covid-19?

Българските министри могат да дарят половината от месечните си заплати за борбата с коронавируса. Това стана ясно от интервю на премиер...

От 24 март 2020 г. в приемните на НОИ бе прекратена практиката за приемане на заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/ или осигурителен доход, придобити след пенсионирането (заявления образци УП-26 и УП-26.1).

Според новия закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на действие на закона, ще бъдат с продължено действие до два месеца след отмяната на извънредното положение. Във връзка с това, НОИ ще измени служебно срока на отпуснатите на съответните лица инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ съобразно продълженото действие на експертните решения. 

Считано от 24 март т.г. подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител, ще се извършва в дирекциите „Бюро по труда“ (ДБТ). В НОИ ще се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт. Подадените на хартиен носител в ДБТ документи, заедно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им. 

За периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица. Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Сачева: Пенсиите ще бъдат преизчислени служебно, не ходете до НОИ

От ОП „Развитие на човешките ресурси“ още утре предвиждаме да бъдат отпуснати 20 млв. лв. за допълнителни възнаграждения н...

Вижте още:

Как и кога да си вземете пенсията за април, 2020 година - указанията на НОИ и "Български пощи"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com