От гара Две могили до картата на Европа - 111 г. независима България

12815
От гара Две могили до картата на Европа - 111 г. независима България
Снимка: iStock/Guliver

Нощта срещу 22 септември 1908 г. Българският министър-председател Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Малко по-късно държавниците отпътуват за Търново. На гара Две могили машината прави почивка, а Малинов използва момента, за да подготви текста на манифест, чрез който България ще бъде обявена за независима държава. Историческо събитие, което още веднъж след Съединението на Княжеството с Източна Румелия, ще покаже на Великите сили, че българите са достойни за свободата си.

Църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град се превръща в център на тържествения момент, в който Фердинанд приема титлата „Цар на българите“. Нещо повече, политическият акт е всъщност недвусмислено отхвърляне на османското върховенство върху младата и все още неукрепнала българска държава. Така бива игнориран и несправедливият Берлински договор, чрез който Великите сили поставят страната ни под политическа и най-вече финансова зависимост от Полумесеца. В контекста на тези събития се провокира и една от най-съществените кризи в геополитическите отношения преди светът да бъде разтърсен от Първата световна война. 

Връщайки се малко назад във времето, трябва да споменем част от условията на Берлинския договор – той урежда васално положение на българското княжество от османците. Така новопоявилата се политически на картата на Европа държава е принудена да се съобразява в стопанско отношение с болния човек край Босфора. Накратко – заради режима на капитулациите, наложени от Великите сили, се засилва преференциално вносът на европейски промишлени стоки. Като резултат, българското производство изпада в незавидна ситуация, а по този начин се обрича на практика стопанският подем на страната.

Ето защо политическият елит започва активно да работи за провъзгласяването на независимостта. Тласък за това дава Младотурската революция, френско-германският спор за Мароко, опитите на Австро-Унгария да анексира Босна и Херцеговина, както и други политико-обществени събития, които разфокусират вниманието на големите играчи на европейската сцена.

Обявяването на независимостта на България хваща Великите сили в момент, в който те са по-скоро склонни да участват в уреждането на този акт по дипломатически път. Русия дори съдейства за уреждане на българо-османските противоречия.

В крайна сметка борбата за независимост издига авторитета на България в очите на Европа, с което страната се превръща в незаобиколим фактор на Балканския полуостров. Независимост, която тепърва ще проверява поколенията дали са достойни за идеала ѝ.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com