От гара Две могили до картата на Европа - 111 г. независима България

12714
От гара Две могили до картата на Европа - 111 г. независима България
Снимка: iStock/Guliver

Нощта срещу 22 септември 1908 г. Българският министър-председател Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Малко по-късно държавниците отпътуват за Търново. На гара Две могили машината прави почивка, а Малинов използва момента, за да подготви текста на манифест, чрез който България ще бъде обявена за независима държава. Историческо събитие, което още веднъж след Съединението на Княжеството с Източна Румелия, ще покаже на Великите сили, че българите са достойни за свободата си.

Църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град се превръща в център на тържествения момент, в който Фердинанд приема титлата „Цар на българите“. Нещо повече, политическият акт е всъщност недвусмислено отхвърляне на османското върховенство върху младата и все още неукрепнала българска държава. Така бива игнориран и несправедливият Берлински договор, чрез който Великите сили поставят страната ни под политическа и най-вече финансова зависимост от Полумесеца. В контекста на тези събития се провокира и една от най-съществените кризи в геополитическите отношения преди светът да бъде разтърсен от Първата световна война. 

Връщайки се малко назад във времето, трябва да споменем част от условията на Берлинския договор – той урежда васално положение на българското княжество от османците. Така новопоявилата се политически на картата на Европа държава е принудена да се съобразява в стопанско отношение с болния човек край Босфора. Накратко – заради режима на капитулациите, наложени от Великите сили, се засилва преференциално вносът на европейски промишлени стоки. Като резултат, българското производство изпада в незавидна ситуация, а по този начин се обрича на практика стопанският подем на страната.

Ето защо политическият елит започва активно да работи за провъзгласяването на независимостта. Тласък за това дава Младотурската революция, френско-германският спор за Мароко, опитите на Австро-Унгария да анексира Босна и Херцеговина, както и други политико-обществени събития, които разфокусират вниманието на големите играчи на европейската сцена.

Обявяването на независимостта на България хваща Великите сили в момент, в който те са по-скоро склонни да участват в уреждането на този акт по дипломатически път. Русия дори съдейства за уреждане на българо-османските противоречия.

В крайна сметка борбата за независимост издига авторитета на България в очите на Европа, с което страната се превръща в незаобиколим фактор на Балканския полуостров. Независимост, която тепърва ще проверява поколенията дали са достойни за идеала ѝ.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com