От Спаси София негодуват: СОС не прие идеята ни за реформа в паркирането

2532
От Спаси София негодуват: СОС не прие идеята ни за реформа в паркирането
Снимка: Пресцентър на Спаси София

Столичният общински съвет днес не подкрепи всеобхватната реформа на паркирането в София, предложена от независимия съветник Борис Бонев, съобщиха от Спаси София.

Предложението на Борис Бонев бе внесено още през юни, но заради обичайните процедурни хватки на управляващите, беше разгледано едва сега. То предвиждаше десетки промени, сред които драстично ограничаване на служебните абонаменти за институциите, дигитализация и опростяване на процесите, нови места за доставки и зареждане, места за слизане и качване на пътници, промяна на работното време на зоните, така че да отговарят на днешните нужди на града и други.

Елен Герджиков свика консултации в СОС за паркирането

На страницата си във Facebook председателят на СОС Елен Герджиков съобще следното: "Днес свиках консултации с представители на всички ...

Градските активисти от Спаси София остро критикуват поведението на политическите партии, на които не им достигна смелост да подкрепят необходимите реформи, въпреки че в предизборната кампания щедро ги обещаваха.

„За съжаление съветниците се плъзнаха по популистката вълна и бързо забравиха за обещанията към гражданите. ГЕРБ в кампанията обещаваше безкомпромисни мерки срещу задръстванията и мръсния въздух, а от Демократична България многократно в публични позиции са заявявали необходимостта от реформа на зоните за платено паркиране. Днешното им отмятане от публичните ангажименти не говори добре за тяхната последователност и издава сериозна липса на визия за развитието на София.“ – заяви Борис Бонев.

Стотиците безплатни места, превзети от всички институции в центъра на София, ще продължават да окупират публичното пространство за сметка на гражданите. Няма да има и отделни места за зареждане на магазини, така че хаосът по и около търговските улици ще продължи. Няма да има и отделни места за оставяне на деца и ученици около детските градини и училищата, каквито бяха предвидени в предложението на Бонев, а Зелената зона няма да работи и в събота, така че да се намали хаотичното паркиране около столичните паркове.

„Управлението на столицата не означава само рязане на лентички, но и вземане на трудни решения в името на по-доброто бъдеще и решаване на натрупаните проблеми. Очевидно е, че смелост и воля за това няма.“ – казват активистите от Спаси София.

Мащабна реформа на паркирането в София предлага Борис Бонев (СНИМКИ)

Мащабна реформа на паркирането в София предага независимият общински съветник Борис Бонев от Спаси София. Проектът е внесен в Столичния...

Бонев допълни, че е искрено разочарован от липсата на последователни действия и реални мерки в борбата срещу замърсяването и задръстванията. „Трябва да се запитаме дали животът в днешна София ни харесва. Дали искаме София да продължи да е най-замърсената и задръстена столица в ЕС, дали сме доволни от хаосът по улиците и тротоарите ни. Ако отговорът е не, то логично е да се очаква, че промените са необходими и неизбежни.

Сега е моментът за реформи и не случайно, че всички европейски градове работят за намаляване на автомобилите и насърчаването на различните форми на придвижване – градски транспорт и велосипедно движение. Осъзнавам, че част от мерките са непопулярни в краткосрочен план, но са необходими и съм сигурен, че ще доведат до много положителни ефекти. Докога ще отлагаме реформите в София?“ – пита независимият общински съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com