От "Възраждане" алармираха за полупресушени язовири и порицаха Ревизоро

3277
От "Възраждане" алармираха за полупресушени язовири и порицаха Ревизоро
Снимка: Пресцентър на Възраждане

Десетки са язовирите в страната, които в началото на годината "изведнъж" се оказаха полупресушени. Това пишат от партия "Възраждане" часове след като екоминистър Емил Димитров - Ревизоро заяви, че докато той е министър, в страната ще има вода.

Водната криза е само един от многото симптоми на болестта на българската държава, която страда от неизтребима корупция, убийствена некомпетентност на правителството си и тежка зависимост от чужди държави, пишат от партията.

Те припомнят, че са сигнализирали на 1 януари 2020 година язовир "Камчия", който снабдява с вода за пиене градовете Бургас и Варна, разполага с 83,9 млн. м³, при общ обем от 233,5 млн. м³.

Емил Димитров: Няма да има бетон и асфалт при Рилските езера

Няма бетон, няма асфалт и проблемът с джиповете ще бъде трайно решен. Това каза екоминистърът Емил Димитров в интервю по БНТ, запитан д...

"Тогава предупредихме, че с темповете на потребление, които се движат между 8 и 10 млн. м³, сме заплашени от водна криза по средата на лятото, ако не се наложат някакви ограничителни мерки.

За сравнение, по същото време язовир "Георги Трайков", известен още и като язовир "Цонево" (който е резервен водоизточник за Варна) разполага с наличен полезен обем от 123,2 млн. м³ при общ обем от 330 млн. м³. Да обобщим - на 1 януари в "Камчия" има едва 35,9% полезен обем, почти колкото и в "Георги Трайков", където е 37,2%, пишат от партията.

Те твърдят, че след като са публикували тези данни, е имало заплахи, че ще обвинят техния лидер Костадин Костадинов. Три седмици след сигнала, на 1 февруари, от екоминистерството са задължили ВиК дружествата в Бургас и Варна да включа алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването.

От партията коментират, че от януари до август "ВиК - Варна" почти не ограничава своето потребление, за разлика от "ВиК - Бургас", което стриктно изпълнява графика на министерството. Язовирът е губел средно почти по 2 млн. м³ на месец.

Язовир "Камчия" е полуизточен, ще има ли воден режим във Варна, пита лидерът на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Язовир "Камчия", от който пие вода Варна, третият по големина град в България, е наполовина източен. Нивото на язовира е паднало с 10 ...

През най-горещия месец на годината - август има и най-много ползването на вода - за язовир "Камчия" това е - 8,3 млн. м³. Като прибавим и известно количество загубена вода от изпарение, и не забравяме, че валежите през този период са минимални, можем да прогнозираме, че на 1 септември в "Камчия" ще има най-много 56,5 млн. м³, което ще намали полезния му обем до 23,9%, прогнозират партийците.

Според тях през март 2021 г. язовир "Камчия" няма да бъде използваем, защото в него ще останат 75 млн. м³ вода, но тя няма да може да се ползва, защото ще е извън полезния обем. За да не се случи това е необходимо веднага "ВиК - Варна" да ограничи, както това са направили колегите им в Бургас, ползването на вода от язовира и да използва предвидените в плановете резервни водоизточници.

Според "Възраждане", това, което става сега с язовирите, ще стане след това с държавата.

След като Възраждане алармира за ситуацията на 8 август (в събота), днес Министерството на околната среда и водите задейства кризисните си комуникации и преди часове министър Емил Димитров преповтори казаното от д-р Костадин Костадинов преди няколко дни.

Въпросът е: Къде беше министърът през последните няколко месеца, попитаха от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com