Отговор: МК не налага позиция, само събра мнения в промените на ЗРТ

3021
Отговор: МК не налага позиция, само събра мнения в промените на ЗРТ
Снимка: БГНЕС

Министерство на културата не е налагало мнение в предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията, а само е събрало експертните предложения чрез организиране на дискусии. Това става ясно от позицията на ведомството по повод хвърлената оставка на шефа на БНР Андон Балтаков пред СЕМ. Вчера той обяви, че всички предложения, които подкрепя БНР не фигурират в промените и измененията в ЗРТ.

Ето и цялата позиция на Министерството на културата по казуса:

"Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията е разработен в изпълнение на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г. от работна група, създадена със заповед на министъра на културата. В работната група участваха представители на заинтересованите институции: Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Участието в работната група даде възможност на пряко заинтересованите страни да изложат своите становища по всички въпроси, отнасящи се до управлението на обществените медии.

Рашидов предложи 5-годишен мандат за шефовете на БНТ и БНР

Мандатът на генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да се увеличи от 3 на 5 години. То...

Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии.

Целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия", както и финансирането на БНР и БНТ да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи.

Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане.

Проектът на ЗРТ е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации за срок от 30 дни. В периода от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио.

Шефът на БНР ще трябва да доказва трудовия си стаж

Генералният директор на БНР Андон Балтаков трябва да представи в оригинал доказателства за трудовия си стаж и да покаже документите на ...

Всички постъпили до момента предложения и мнения, както и всички документи, свързани със Законопроекта, могат да бъдат разгледани тук."

Собствениците на медии - вече и в Търговския регистър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com