Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)

3921
Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който беше на място, заедно със зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Двамата инспектират започналата проверка по разпореждане на ВАП.

Според екоминистъра се очаква на същото място да излязат още 10 тона опасни отпадъци.

Започват проверки на складовете с пестициди

Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед за извършване на проверки от страна на Регионалните инспекции по око...

„Целта на проверката е да се обезопасят тези места”, заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. Тук има около 4 тона загробени пестициди, на втория обект са видимо около 15 тона, но колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов, който също присъстваше на проверката.

„Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров, цитиран от БГНЕС.

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци в страната. Министерството започва обезвреждане на най-опасните обекти, съобщи той малко по-рано по време на проверка на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен

„Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, обясни министър Димитров.

Танева: Промени в НК ще решат проблема с нелегалния внос на неразрешени пестициди

В ход е процедура за изменение на Наказателния кодекс (НК) с цел криминализиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растител...

„Тези, които могат да отидат във водоизточници, да замърсят природата, да има достъп на хора, които могат да злоупотребят с тях. В тази насока бяха и указанията на Върховна прокуратура към нас – да бъдат оценени съгласно потенциалния риск от замърсяване повърхностни и подземни води, почви и безопасно съхранение“, уточни той.

„Имаме десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени”, коментира екоминистърът.

МОСВ ще задели и средства, които са били първоначално предвидени за други дейности.

Министърът отбеляза, че средствата за обезвреждането на тези обекти са от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и МОСВ, които са заделени за други дейности. „С ресурса, който Министерски съвет очаквам да гласува, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и указанията от Прокуратурата са за тези количества, които представляват най-голяма опасност – както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов ресурс да го направим навсякъде, но най-опасните места ще обхванем. Ще инвентаризираме и набележим най-опасните места и незабавно да пристъпим към обезвреждане. Ще заделим максимално голям ресурс в условията на коронавирус“, съобщи министър Димитров.

Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна“, категоричен беше министър Димитров. Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%, как ще реагира САЩ

Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%. Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносъ...

„Спазваме стриктно правилата на Швейцарската програма, защото няма по-добри и са европейски признати. Вече имаме опит по тази процедура, защото 4 години сме работили по нея‘, допълни министърът. Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има опасност за хората там. „Отваряме склад, за 2-3 дни го изчистваме и отиваме на друг склад. Не искам да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци“, обясни Емил Димитров.

Цялото му изказване можете да видите в следващото видео:

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com