Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)

3957
Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който беше на място, заедно със зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Двамата инспектират започналата проверка по разпореждане на ВАП.

Според екоминистъра се очаква на същото място да излязат още 10 тона опасни отпадъци.

Започват проверки на складовете с пестициди

Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед за извършване на проверки от страна на Регионалните инспекции по око...

„Целта на проверката е да се обезопасят тези места”, заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. Тук има около 4 тона загробени пестициди, на втория обект са видимо около 15 тона, но колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов, който също присъстваше на проверката.

„Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров, цитиран от БГНЕС.

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци в страната. Министерството започва обезвреждане на най-опасните обекти, съобщи той малко по-рано по време на проверка на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен

„Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, обясни министър Димитров.

Танева: Промени в НК ще решат проблема с нелегалния внос на неразрешени пестициди

В ход е процедура за изменение на Наказателния кодекс (НК) с цел криминализиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растител...

„Тези, които могат да отидат във водоизточници, да замърсят природата, да има достъп на хора, които могат да злоупотребят с тях. В тази насока бяха и указанията на Върховна прокуратура към нас – да бъдат оценени съгласно потенциалния риск от замърсяване повърхностни и подземни води, почви и безопасно съхранение“, уточни той.

„Имаме десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени”, коментира екоминистърът.

МОСВ ще задели и средства, които са били първоначално предвидени за други дейности.

Министърът отбеляза, че средствата за обезвреждането на тези обекти са от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и МОСВ, които са заделени за други дейности. „С ресурса, който Министерски съвет очаквам да гласува, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и указанията от Прокуратурата са за тези количества, които представляват най-голяма опасност – както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов ресурс да го направим навсякъде, но най-опасните места ще обхванем. Ще инвентаризираме и набележим най-опасните места и незабавно да пристъпим към обезвреждане. Ще заделим максимално голям ресурс в условията на коронавирус“, съобщи министър Димитров.

Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна“, категоричен беше министър Димитров. Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%, как ще реагира САЩ

Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%. Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносъ...

„Спазваме стриктно правилата на Швейцарската програма, защото няма по-добри и са европейски признати. Вече имаме опит по тази процедура, защото 4 години сме работили по нея‘, допълни министърът. Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има опасност за хората там. „Отваряме склад, за 2-3 дни го изчистваме и отиваме на друг склад. Не искам да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци“, обясни Емил Димитров.

Цялото му изказване можете да видите в следващото видео:

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com