Откриха мемориална плоча в памет на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев

7679
Откриха мемориална плоча в памет на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев
Снимка: БГНЕС

Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита тази вечер в София, предаде БГНЕС. Тя е на улица "Люботрън" 96, където големите български актьори са живели до последните си дни.

Инициатор за плочата, която да напомня за актьорите, които са и част от основателите на Сатиричния театър, е Евгени Боянов, мениджър на "г-жа Стихийно бедствие" през последните пет години от нейния живот. "Плочата се роди като идея съвсем естествено, след кончината на Стоянка Мутафова. На нея присъства и нейният непрежалим съпруг – артист и режисьор Нейчо Попов и техният колега и съсед Георги Калоянчев", обясни Боянов.

В Сатиричния театър вече има стол в памет на Стоянка Мутафова (СНИМКИ)

Легендарната Стоянка Мутафова вече има стол в своя памет в Сатиричния театър, предаде репортер на БГНЕС. В залата присъстваха дъщеря й...

Днешната дата не е избрана случайно. "На 13 юли се навършват 96 години от рождението на Нейчо Попов. Избрахме тази дата, тъй като той умира рано и за голяма част от аудиторията е неизвестен. Затова искахме да напомним за него", каза още той и разказа, че осъществяването на идеята му е отнела повече от два месеца.

Дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева – Муки сподели пред БГНЕС, че трудно преживява смъртта на майка си и призна, че късно е осъзнала какъв страхотен и добър човек е била майка ѝ. "Стоянка Мутафова беше една нестандартна и необикновена личност. Човек в първия момент може да се стресне от поведението ѝ, но в следващия момент, в който я опознаеш, виждаш един добър и широко скромен човек и аристократ. Хората я обичат заради нея самата и таланта ѝ", описва я тя и подчертава, че голямата Мутафова освен комедийна актриса и добър имитатор е можела да играе и драматични роли. "Накрая, когато беше най-зле, отваряше вратата на стаята и питаше: "Муки, майче, на кого ще те оставя в този живот. Ти оставаш самичка". Представяш ли си болен човек, който си отива да мисли за мен. Нашата любов беше много силна. Последните ѝ думи бяха "Обичам те", спомни си тя и добави, че след това е изпаднала в безсъзнание, а след това е починала.

На откриването присъстваха колеги, приятели и почитатели на тримата актьори. Сред тях бяха Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Калин Сърменов, зам.-кметът Тодор Чобанов, представители на Столичния инспекторат, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, общински съветници и много граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com