X
 
 

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

2836 1
photo of Откриха опасни капачки за буркани на пазара
Снимка: Thinkstock
В сезона на затварянето на зимнина откриха опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории установиха, че в тях има вещества, които са вредни в големи количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект.

Лабораторните тестове са направени на седем вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София. Пробите показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества и към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

Метално сърце за капачки поставиха еколози в Смолян

Метално сърце по повод Деня на Земята – 22 април, поставиха от екоинспекцията в Смолян за събиране на пластмасови капачки. Констр...

В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви авторът на изследването инж. Майя Стойчева пред Нова телевизия.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

Варненци събраха над 22 тона пластмасови капачки с благотворителна цел

Малки и големи се включиха в благотворителната инициатива „Аз Вярвам и Помагам“ в морската ни столица. Варненци поставиха р...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители