Откриха социален църковен център за 30 деца в риск

4166
Откриха социален църковен център за 30 деца в риск
Снимка: Община Горна Малина

Отвори врати първият социален църковен център в България. В него ще се осъществява социална рехабилитация и интеграция на деца. Центърът носи името "Свети Йоан Рилски" и се намира в село Горна Малина в двора на храм "Успение Богородично". Капацитеът му е за 30 потребители. Социалният център ще работи с деца и младежи с увреждания или в риск не само от община Горна Малина, но и съседни населени места.

"В началото беше много трудно, все още срещаме скептици, но Божията майка ни показа пътя. Намираме се във време, в което всичко е много объркано, обезличаваме много от нещата, но в църквата не се притесняваме да казваме истината. Голяма е не само радостта ни, но и отговорността, защото правим всичко с отговорност към Бога. Ще работим за това, да бъдем за радост на църквата ни и в полза на всички хора, които тук да намират живот, благодат, Божия милост, изцеление от всички духовни и телесни недъзи. Тук ще се лекуват душите и да се рехабилитират телата", заяви настоятелят на свещеноиконом Серафим Янев, който е сред инициаторите на проекта.

Започва изграждането на социален център от семеен тип във Враца

Първа копка на Център за настаняване от семеен тип направиха във Враца зам. министърът на социалната политика Зорница Русинова, кметът ...

"Смисълът, който влагаме, е разглеждане на духовното и телесното здраве заедно. Това, с което специалистите не могат да помогнат, Бог може", добави той. "Това са добри и полезни начинания. Изключително се радвам, че дойде време църквата да гради нещо свое и да кани народа, да се постига не само духовното израстване, но и социално", каза Епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

"Можем да го наречем този център и място за човеколюбие, защото тук хората ще намират точно това. Радвам се, че имахме възможността да подкрепим този проект, защото моето убеждение е, че църквата има роля в социалната дейност", коментира Деница Сачева - министър на труда и социалната политика.

Кметът на Горна Малина инженер Ангел Жиланов заяви, че центърът ще даде допълнителна стойност на социалните услуги в общината. "По този начин се вдига много високо летвата и вярвам, че ще намери своето призвание и ще промени света на всички деца, които се докоснат до него", добави той.

С разкриването на услугата църквата се връща към социалната си роля за подпомагане на нуждаещите се. Средствата за изграждането на Центъра са осигурени по европейска програма и собствено финансиране. Лентата прерязаха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Деница Сачева - министър на труда и социалната политика, доктор Елеонора Лилова - председател на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) и кметът на община Горна Малина инженер Ангел Жиланов.

ЧЕЗ пое сметките за ток и осигури енергийно ефективни електроуреди на семейства с деца в риск

ЧЕЗ в България и „Надежда и домове за децата – клон България“ стартираха през май т.г. „Заедно можем всичко&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com