Отново няма достъп до сарая на Доган в "Росенец", установи Генка Шикерова

36627
Отново няма достъп до сарая на Доган в "Росенец", установи Генка Шикерова
Снимка: Да България

Плажът до Росенец отново е недостъпен по суша. Пътят е преграден с ограда и охрана. Това установи Генка Шикерова в проверка на "Свободна Европа" почти месец след събитията на брега край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Община Бургас си върна обратно пътя, преминаващ покрай имението в местността Росенец. Това се случи след обществен натиск и акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който демонстрира как Националната служба за охрана (НСО) не допуска никого до плажа, който би трябвало да е достъпен за всички.

Пътят до парк "Росенец" ще си остане общински, изменението в полза на Доган беше оттеглено

Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската алея в парк „Росенец“, като оттегли решението с...

Пътят обаче отново не е за всички. Камери прихващат движението по шосето още преди да се открие гледка към имота. Следва ограда с надпис "Строителен обект", която ограничава достъпа до плажа макар че всички плажове са публична държавна собственост и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

"По-нататък не може", обяснява пазачът на Генка Шикерова, чийто репортаж публикува "Свободна Европа". "Нали на снимки си го виждала плажа - само камъни. Защо ти е сега тая работа", продължава охраната. По думите на пазача има забрана за преминаване и от петък (31 юли) на обяд. "Издадоха я днес, защото ще строят. Вчера тук беше и кметът на Бургас Димитър Николов", допълва той.

Няма обаче табела, която да информира какво ще се строи. "Утре ще я сложат, сега има Байрям", обяснява охраната. "Ще строят ограда за имота и ще освободят пътя", отговаря пазачът на въпроса за заповедта - след като вече е издадена, какво пише в нея.

"Длъжни са да пускат по пътя", уверява по телефона кметът на Бургас Димитър Николов. Думите на кмета обаче се разминават с реалността - не пускат по пътя. Николов потвърди, че е бил на мястото предишния ден. На въпрос дали ходи лично на всички строителни обекти, Николов отвърна, че е отишъл до Росенец, защото не е вярвал, "че оградата е чак толкова изнесена".

Случаят в "Росенец" показа, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, смята журналист

Кметът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на партията на Борисов, заедно с общинските си съветници вече час б...

Той отрече да е издавано ново разрешение за строеж. По думите му в четвъртък е връчено предписание за "изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде". Оградата е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на май.

В събота на обекта се появи и надписът с допълнителна информация за обекта - "Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве". Чертежът е от 2016 г. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява "сервитут за организиране на строителна площадка".

Според Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на сдружение "Камара на геодезистите в България", тази информация представлява част от проект “План за безопасност и здраве”, но не е ясно за кой обект става въпрос. Той допълва, че пътят не може да бъде затварян, ако е държавен или общински. А заради липсата на информационна табела, собственикът би трябвало да бъде санкциониран от строителния контрол.

В петък БНР съобщи, че представители на Министерството на туризма също не са успели да стигнат до плажа, за да го категоризират. Като причина е посочена "поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис "Строителен обект".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com