Отново няма достъп до сарая на Доган в "Росенец", установи Генка Шикерова

36494
Отново няма достъп до сарая на Доган в "Росенец", установи Генка Шикерова
Снимка: Да България

Плажът до Росенец отново е недостъпен по суша. Пътят е преграден с ограда и охрана. Това установи Генка Шикерова в проверка на "Свободна Европа" почти месец след събитията на брега край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Община Бургас си върна обратно пътя, преминаващ покрай имението в местността Росенец. Това се случи след обществен натиск и акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който демонстрира как Националната служба за охрана (НСО) не допуска никого до плажа, който би трябвало да е достъпен за всички.

Пътят до парк "Росенец" ще си остане общински, изменението в полза на Доган беше оттеглено

Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската алея в парк „Росенец“, като оттегли решението с...

Пътят обаче отново не е за всички. Камери прихващат движението по шосето още преди да се открие гледка към имота. Следва ограда с надпис "Строителен обект", която ограничава достъпа до плажа макар че всички плажове са публична държавна собственост и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

"По-нататък не може", обяснява пазачът на Генка Шикерова, чийто репортаж публикува "Свободна Европа". "Нали на снимки си го виждала плажа - само камъни. Защо ти е сега тая работа", продължава охраната. По думите на пазача има забрана за преминаване и от петък (31 юли) на обяд. "Издадоха я днес, защото ще строят. Вчера тук беше и кметът на Бургас Димитър Николов", допълва той.

Няма обаче табела, която да информира какво ще се строи. "Утре ще я сложат, сега има Байрям", обяснява охраната. "Ще строят ограда за имота и ще освободят пътя", отговаря пазачът на въпроса за заповедта - след като вече е издадена, какво пише в нея.

"Длъжни са да пускат по пътя", уверява по телефона кметът на Бургас Димитър Николов. Думите на кмета обаче се разминават с реалността - не пускат по пътя. Николов потвърди, че е бил на мястото предишния ден. На въпрос дали ходи лично на всички строителни обекти, Николов отвърна, че е отишъл до Росенец, защото не е вярвал, "че оградата е чак толкова изнесена".

Случаят в "Росенец" показа, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, смята журналист

Кметът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на партията на Борисов, заедно с общинските си съветници вече час б...

Той отрече да е издавано ново разрешение за строеж. По думите му в четвъртък е връчено предписание за "изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде". Оградата е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на май.

В събота на обекта се появи и надписът с допълнителна информация за обекта - "Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве". Чертежът е от 2016 г. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява "сервитут за организиране на строителна площадка".

Според Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на сдружение "Камара на геодезистите в България", тази информация представлява част от проект “План за безопасност и здраве”, но не е ясно за кой обект става въпрос. Той допълва, че пътят не може да бъде затварян, ако е държавен или общински. А заради липсата на информационна табела, собственикът би трябвало да бъде санкциониран от строителния контрол.

В петък БНР съобщи, че представители на Министерството на туризма също не са успели да стигнат до плажа, за да го категоризират. Като причина е посочена "поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис "Строителен обект".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com