Отново поискаха задържане на съпругата на Божков, защото била "опасна"

7184
Отново поискаха задържане на съпругата на Божков, защото била "опасна"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

При гледането на втора инстанция на наложената мярка на съпругата на Васил Божков - парична гаранция от 1,5 млн. лева, прокуратурата протестира и поиска отново нейното задържане под стража. Като довод прокурор Тихомир Стоев представи протокол от нов разпит на свидетеля Цветомир Найденов (един от собствениците на Efbet), проведен днес (27 февруари).

"Това, което днес представих, е допълнително доказателство, свързано с обезпечаването на обосновано предположение, което е необходимо при гледане на мярката за участие на обвиняемата Динева в деянието, в което е обвинена и на нейната лична обществена опасност по отношение на разследването по делото", поясни пред журналисти прокурор Стоев.

Васил Божков и съдружникът му обжалват решението за задържането им за 72 часа

Апелативният специализиран съд ще заседава по искането на Васил Божков и съдружника му Георги Попов срещу прокурорското постановление з...

По думите му, "в днешния допълнителен разпит Цветомир Найденов е дал информация, свързана с обвиняемата Динева и в която се съдържат данни за нейната приближеност до ръководителя на групата г-н Божков и други участници в групата, както и до някаква степен за конкретния ѝ принос в общата им дейност". Той подчерта, че данните в разпита не касаели просто факта, че г-жа Динева е съпруга на г-н Божков. "Запозната е с дейността на групата, запозната е с фирмите, запозната е със закононарушенията, които са се вършели от групата, включително с участието на длъжностни лица от Комисията по хазарта", посочи той.

"След като сме направили искане за налагане на най-тежката мярка и след като сме подали протест, след като не е взета, за нас обоснованото предположение за участие в организирана престъпна група по отношение на Динева е налице", категоричен е прокурорът. 

"Опасна е с позицията, която има тя в групата – най-близкият човек на Божков", посочи още Стоев и допусна, че можело да заличи доказателства. "Защото, както прокурорът поясни, тя е запозната с цялата информация и всички дейности, включително тези, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков по отделени материали, включително по отношение на инкриминирани по това дело деяния тя е запозната".

Запитан дали има други свидетели, освен Найденов, прокурорът уточни, че свидетелите били над 40 души. Той отказа да коментира делото за обвиненията в изнасилвания и убийства, като каза, че "това дело е в много начална фаза, все още по него няма привлечени обвиняеми лица" и добави: "В разпита, който днес представих, съществува информация, свързана и относима и към предмета на разследване по другото дело".

Спецсъдът не намали гаранцията от 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Специализираният наказателен съд разгледа в закрито съдебно заседание жалба на обвиняемия Александър Тумпаров срещу определената му от ...

Помолен да коментира искането на защитата на Божков да му бъде отменено 72-часовото задържане, прокурор Стоев каза, че си го обяснява с негово желание да отпадне тази мярка спрямо него. "Мярката е неприсъствено взета, той не е задържан по нея. Това е нещо, инициирано от неговата защита и предполагам, че е свързано с усилия от негова страна да бъде възпрепятствана екстрадицията", добави прокурорът.

По адрес на обвиняемите той коментира, че са "хора с много големи възможности, хора, които са били ангажирани с широк кръг хора, включително на високо ниво в държавата като Комисията по хазарта". 

А за действията на прокуратурата заяви: "Ние се стремим да обезпечим разследването да се проведе обективно, всестранно и пълно. Ние не преминаваме към репресия, не считаме, че мярката задържане под стража трябва да бъде форма на предварително изпълнение на наказание лишаване от свобода, искаме да си обезпечим процеса".

Той заяви още, че това разследване всеки ден се насища с нови факти и обстоятелства и увери, че се работи по всички версии. "Никой няма да остане встрани от обстоятелствата и да не му се потърси отговорност. И главният прокурор каза, че няма недосегаеми в тази държава и всички ще си получат това, което заслужават", заключи прокурор Тихомир Стоев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Мъж напръска четирима души с лютив спрей в столичен супермаркет

Разпитват бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, ще му повдигнат ли обвинение?

Откриха труп на мъж в столичния Западен парк

Още един пиян и без книжка катастрофира

Ало измамник открадна 40 000 лева от възрастна жена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com