Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

6284
Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет
Снимка: БГНЕС

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов, предаде Нова телевизия.

В петък станцията в „Хиподрума” е отчела средно 150 микрограма на кубичен метър фините прахови частици, при норма - 50. Тази сутрин пък нивото е било малко над 50.

Фандъкова се оправда за вдигането на данъците с мръсния въздух и съседните държави

След като преди изборите беше обещала да не вдига данъците, кметицата на София Йорданка Фандъкова направи точно обратното - с предложен...

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. В София днес няма място, в което нивата да са около здравословните.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, сочат данните на ООН.

От Столична община обаче отговарят, че не са налице условията за пускането на зелен билет от 1 лев. Това можело да се случи само при реализиране на превишение на ФПЧ 10 над 4 пъти допустимото, или над 200 мкг/м3, на поне две градски автоматични станции на средно денонощна норма.

Въпросното условие засега не било налице според измервателните точки на Изпълнителната агенция по околната среда. От общината поясняват, че ще продължат да следят ситуацията.

Русенци протестират заради мръсния въздух

Да се съди държавата, да се пусне петиция и да се подаде жалба са трите варианта, по които русенци могат да си търсят правата заради мр...

В същото време от повече от денонощие станциите на гражданската организация https://airsofia.info/ показват, че въздухът в София е в пъти по-мръсен от допустимото, като на много места концентрацията на ФПЧ е с превишение около 10 пъти над нормата.

Столичната община е наясно, че замърсяването на въздуха преминава всякави допустими граници, но въпреки това не въвежда зелен билет, който да насърчи хората да ползват градския транспорт вместо колите си.

От "Московска" вече предупредиха, че в четвъртък и петък въздухът ще е много мръсен, но мерките им се изчерпват с призиви към населението да ползва линиите на градския транспорт и, ако е възможно, да не пали камини и печки на дърва и въглища, а да ползва екоотопление.

Кметът има право да въвежда евтин билет от 1 лев за метрото, трамваите и т.н., ако е наясно, че съгражданите му ще дишат отровен коктейл вместо въздух - при прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско налягане и т.н.

Според критериите на общината зеленият билет трябваше да бъде въведен още вчера и да важи днес. Досега Йорданка Фандъкова се е възползвала от това право само два пъти - през януари и през декември 2018 г.

Зеленият билет - поредната обида към столичани

Голямата новина в иначе скучния откъм събития неделен ден беше пускането на дългоочаквания "зелен билет" в столицата на България София....

В последните седмици столицата премина през няколко периода на замърсяване, но през нито един от тях общината не посегна към програмата с мерки, за които изтъква, че са над 100.

Замърсяването превишава 3-4 пъти допустимите концентрации не само в "Красна поляна", но и в "Хаджи Димитър", "Люлин", "Банишора", "Св. Троица", "Подуяне", "Младост 4".

Според данните на airbg.info на места в столицата нормите са над пет пъти по-високи. На уеб страницата си Столичната община също алармира за очаквано замърсяване, но с по-ниски стойности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com