Отпускат два милиона лева за реставрация на сгради, представляващи културни ценности

3231
Отпускат два милиона лева за реставрация на сгради, представляващи културни ценности
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Само 21 000 лева глоби са наложени на безсъвестни собственици на архитектурни паметници у нас. От началото на 2018 г. досега са издадени 8 разпореждания, с които е наложено спиране на започнали без съгласуване по Закона за културното наследство строително-монтажни работи по недвижими културни ценности. Това става ясно от справка, предоставена от Министерството на културата на Монитор.

Увеличава се броят на собствениците, които искат да ремонтират притежаваните от тях сгради със статут на културна ценност, но не са малко и ония, които не полагат грижи за тях, оставяйки ги на капризите на времето и понякога на режисираната „случайност“, за да се саморазрушат и на тяхно място да се издигнат модерни обекти, носещи печалба – офиси, парти центрове, молове и т.н. Законът за културното наследство не забранява сгради недвижими културни ценности да бъдат използвани за търговски и стопански цели стига с тези действия да не се нарушават разпоредбите, свързани с тяхното опазване. А в много случаи те биват грубо погазени.

Всяка трета къща в старата част на Велико Търново е пред срутване

Съюзът на архитектите в България настоява проблемите на културните аспекти на архитектурата да бъдат обхванати в специален закон за арх...

Министерство на културата си сътрудничи с окръжните прокуратури за установяването на собствеността на сгради – недвижими културни ценности, спрямо които се осъществяват намеси по инвестиционни проекти без съгласуване по реда на закона. На нарушителите се налагат глоби и имуществени санкции. От началото на 2017 г. са издадени 18 наказателни постановления с правно основание чл. 200, ал.1 във връзка с чл. 83 и 84 от Закона за културното наследство.

2 000 000 лв. по програма на Министерство на културата са отпуснати тази година за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности. 19 420 по последни данни са тези недвижими културни ценности на територията на страната ни, разкрива справка на културното министерство. От тях в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности са включени само онези, които са от национално и евентуално световно значение. Проверка на вестник „Монитор“ показва, че те са общо над 1 650 – природни феномени, антични и средновековни археологически паметници, църкви, манастири, лобни места на национални герои, територии на славни исторически битки и т.н. А над 470 обекта, влизащи в посочената цифра, са къщи и сгради от възрожденския, следосвобожденския период и близкото минало – безценни поради „възрастта“ си, архитектурните си особености или защото са били обитавани от бележити личности. Този регистър се поддържа от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който издирва, изучава тези артефакти и перманентно допълва списъка с нови обекти, поставени под режим на опазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com