Отровното трио: Тол системата е поредният подарък за милиони от правителството към една фирма

26880
Отровното трио: Тол системата е поредният подарък за милиони от правителството към една фирма
Снимка: БГНЕС

"Разходите по изграждането и поддръжката на тол системата се увеличават с над една трета, а стойността на очакваните приходи са се сринала с 50%. Това прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далеч във времето". Това заяви Арман Бабикян на специална пресконференция на "Отровното трио".

"През 2018 година след тежка процедура за изграждане на тол система бе избрана фирмата КАПШ. Съгласно договора трябваше да се изгради система за 7 месеца, след което се проведоха тестове за 12 месеца. С тях трябваше да се докаже сигурността на системата, но се оказа, че тя не е готова. Нещо повече – АПИ се опита да прехвърли на фирмата и събирането на приходи от винетки, които прогнозно възлизат на 1,3 милиарда лева", заяви Бабикян. Той уточни, че въпреки изричния запис във закона, държавата е била готова да даде именно на фирмата да оперира и борави със всички приходи и права на достъп, като така на практика частна фирма получи право да определя и събира тол таксите в държавата.

От днес влиза в сила тол системата

От днес влиза в сила тол таксуването за движение по 3 115 км магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози. Превозвачите об...

"АПИ обяви обществена поръчка без договаряне, без предварително обявения за проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане на нови функционалности на тол системата в България. Поръчката се възлага директно на австрийската компания КАПШ, която според АПИ единствена е в състояние да я изпълни, защото я е изградила", допълни той. По думите му в момента мониторинга и поддръжката се извършват от специално създадено подразделение, чиито разходи и състав постоянно нарастват. "АПИ сега е преценила, че има нужда от втора застраховка, каквото и да значи това, и подкрепя своите IT експерти с външни на КАПШ. За услугите си оператора без конкурс ще получи нови 118 милиона без ДДС за две години, като е предвидена и възможност за удължаване на договора с още три години", уточни още представителят на "Отровното трио".  

"Дефакто, разходите се увеличават с над една трета, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%. Това прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далеч във времето, далеч след мандата на Борисов, който се надявам скоро да приключи. Това е поредният подарък на тази, може би, австрийска фирма, на която иначе са повдигнати десетки обвинения за източване на държавен бюджет и корупция в Европа и Южноафриканската република", заяви още Арман Бабикян.

"Тези пари, които изчете Бабикян, са наши пари, пари на данъкоплатците. Това не е в интерес на Божков, както утре сигурно ще напишат някои, това са наши пари", заяви от своя страна Николай Хаджигенов, като допълни, че в края на мандата на Борисов става ясно, че все по-малко фирми получават все повече пари. "Броят на фирмите, които имат достъп до обществени поръчки и до фондовете на Европейския съюз е постоянен, докато средствата нарастват непропорционално много. И тук следва логичният въпрос: Защо все повече средства достигат до все по-малко фирми?", попита Хаджигенов.

От своя страна третият представител на нареклите себе си “Отровното трио“ Велислав Минеков призова журналистите, когато имат някакви съмнение относно някоя фалшива информация, да питат дали това е вярно. “В последно време се появява изключително количество медиен боклук, естествено, на тези най-нисши форми на разсъдък нямам никакво намерение да отговарям, за прегледаните ни и препочистени биографии също. Питайте и ще получите отговор“, заяви скулпторът. Той категорично опроверга новината, че от триото са предвиждали да спрат с гражданското неподчинение. “Това е лъжа. Напротив, ще го поощряваме всеки ден все повече и повече“, категоричен бе той.

Атлантическият съвет, в който член е един от Отровното трио, поиска импийчмънт на президента

Атлантическият съвет в България също поиска импийчмънт за се присъедини към петицията за импийчмънт на президента Румен Радев. Ето и ка...

Велислав Минеков опроверга и информацията, че като част от Атлантическия клуб е застанал в петиция срещу президента Румен Радев. “Това също е лъжа, прилича ми повече на донос, но тези хора боравят с доноси както в миналото така и днес. Така нареченият Атлантически съвет беше създаден с добро намерение и аз се включих в него, но впоследствие беше превзет от управляващата партия и аз нямам нищо общо с тези хора, които са там. Не желая да контактувам с агенти на Държавна сигурност и с мекерета, които продават държавата“, категоричен бе Велислав Минеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com