Отвориха бункера под бившия мавзолей на Георги Димитров - става място за изкуство

35291
Отвориха бункера под бившия мавзолей на Георги Димитров - става място за изкуство
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Подземията под пространството на бившия мавзолей на Георги Димитров се превръщат в галерия за съвременно изкуство. Това обяви днес заместник-кметът на столична община доц. д-р Тодор Чобанов след като бункерът бе отворен за тематична обиколка на журналисти, предаде репортер на Actualno.com.

Галерията под мавзолея ще бъде филиал на Софийска градска художествена галерия. "Намираме се в идеалния център на София и за нас това е една възможност тези съоръжения да получат нова функция, отговаряща на съвременните ни представи за градския център", поясни Чобанов.

Той каза, че вече са пристигнали части от Бронзовата къща, която трябва да се появи на бетонната площадка над подземията. Тя ще представлява артинсталация с временен характер. "Бронзовата къща ще бъде пример за това какви художествени акции могат да се случват тук в идеалния център на тази новосъздадена площ за художествени произведения на открито", поясни Чобанов.

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На въпрос на Actualno.com кога се очаква проектът да бъде цялостно завършен, заместник-кметът уточни, че това до голяма степен зависи от конкурса, който ще бъде воден за "Зона 3". "Независимо, че ние ще работим по подземните пространства, по техния дизайн и оформление, много е важно архитектурният конкурс за зоната какви решения ще даде за цялата зона, тъй като това са входове-изходи, различни зони за работа с тези произведения - вътре-вън. От темпото на конкурса ще зависи кога окончателно ще приключим", заяви Чобанов. По думите му обаче реалистичният срок е около 2-3 г.

Тодор Чобанов каза, че ще се излагат произведения с временен характер, а творците ще получават покани, за да дават различни решения за своите творби.

В подземията под пространството на бившия мавзолей в момента има останки от оборудване, пречиствателни инсталации, въздушни съоръжения. Заместник-кметът обясни още, че част от техниката ще бъде предадена в Политехническия музей, тъй като сред останките "има истински антики на технологиите от 50-те години".

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На този етап обаче не може да се каже колко ще струват инвестициите в обновяване на пространството.

Историята

Мавзолеят на Георги Димитров е построен в центъра на София през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на Георги Димитров. Построен е за рекордния срок от 6 дни, през което време тялото на Димитров е превозено от СССР до София.

Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров като „вожд и учител на българския народ“ и част от държавния церемониал в Народна република България през периода 1949-1989 г. Тук, по протокол, чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Тялото на първия български комунистически лидер остава в мавзолея до август 1990 г., когато то е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен в края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация (в присъствието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски) не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато тя рухва.

Вижте още снимки в ГАЛЕРИЯТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com