Пак без повече пари за отглеждане на малки деца, по 50 лв. отгоре за пенсионерите само до изборите

9681
Пак без повече пари за отглеждане на малки деца, по 50 лв. отгоре за пенсионерите само до изборите
Снимка: БГНЕС

Добавка към всяка пенсия от 50 лв., но само до март, 2021 година, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори и 380 лв. за гледане на малко дете, както е от години – това са основните акценти в приетия на второ четене бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Бюджетът по същество

Д. Бранков: При 300 лв. минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава

Българската стопанска камара(БСК) подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на л...

Съгласно приетото, за пенсии се отделят почти 12,350 млрд. лева, като почти 12,170 млрд. лева идват от НОИ. За социални помощи и обезщетения отиват 2,038 млрд. лева. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се предвижда да е балансиран, т.е. да не е нито на дефицит, нито на излишък. По фонд "Пенсии" обаче има дефицит от 5,448 млрд. лева.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите и минималният размер на обезщетението за безработица да бъде 17.50 лв., а максималният 102.85 лв. Народните представители решиха дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. да бъде 12 лв., а максималният 74.29 лв.

Минималната пенсия става 300 лева месечно, като партия "Воля" искаше тя да стане 350 лева. Максималната пенсия съгласно Кодекса за социалното осигуряване става 1440 лв., но без добавките. За месеците януари, февруари и март на 2021 година ще има по 50 лв. добавка към всяка пенсия, като от "Воля" искаха да е 100 лв. месечно до края на годината.

В крайна сметка, след като декларираха, че искат повече, от БСП чрез Георги Гьоков се съгласиха с тези параметри след порой яростни критики, че няма достатъчно осигуровки и няма последователност за увеличение на пенсиите.

Интересна промяна е, че за до 6 месеца се спира отпускането на пенсия, ако има подозрение за подадени фалшиви документи – толкова най-много трябва да продължи съответната проверка (чл. 98 от Кодекса за социално осигуряване). А ако има данни за престъпление, то се праща на прокуратурата и се води наказателно производство. Досега пенсия се спираше само със съдебно решение.

Нинова поиска нов бюджет и истински план за борба с коронавируса - парламентът не прие

Защо няма актуализация на Националния план за действие в борбата с пандемията с коронавирус, след като беше прието преди месец от парла...

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годинки остава 380 лв., като ДПС искаше 420 лв., БСП – 650 лв., излезелите от БСП депутати начело с Красимир Янков поискаха същото като социалистите. Партия "Воля" пък искаше обезщетението да е като минималната работна заплата.

Максималният месечен осигурителен доход е 3000 лв., а минималният месечен осигурителен доход – 650 лв. БСП искаше 3900 и 720 лв. съответно.

Обезщетението за безработица е минимално 12 лв. на ден, а максимално – 74,29 лв. Излезлите от БСП вече независими депутати начело с Красимир Янков искаха 108 лв. максимално, докато БСП искаше 17,50 лв. минимално и 102,85 лв. максимално.

Народните представители решиха платеният отпуск през 2021 г. да се признава за трудов стаж., а за осигурителен ще се зачита времето на неплатен отпуск до 60 дни. В досега действащото законодателство за осигурителен стаж се зачиташе времето до 30 работни дни неплатен отпуск през една календарна година.

Опозицията

Окончателно: Приеха 300 лв. минимална пенсия

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина, решиха депутатите с приетите окончателни текстове...

Депутатът от БСП Георги Гьоков изрази позиция на партията, че като цяло не подкрепя бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Според думите му, основното увеличение идва от данъци, а не от осигуровки – затова БСП предлагат мерки като увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3900 лева, за да има пари от социални осигуровки в бюджета, а не да се пипат данъците.

Колежката му Весела Лечева пък предупреди, че масово вземащите минамалната пенсия пенсионери всъщност не са внесли необходимите осигуровки, за да я вземат, а половината пенсионери ще вземат точно минимална пенсия. Защо другите пенсии се увеличават с 5% и то от лятото, попита още Гьоков, който поиска преизчисляване според осигурителния принос.

338 млн. лева повече има в приходите на консолидирания ДОО, каза Хасан Адемов от ДПС. От името на партията той поиска увеличение на всички пенсии от 1 януари, 2021 година, както и осигурителният стаж да бъде увеличен на 1,3. 40 лв. повече пък да е обезщетението за отглеждане на малко дете, пожела ДПС.

Нито едно от тези предложения не беше прието.

Още: Д. Бранков: При 300 лв. минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com