Пандемията не подмина и коледните базари

4149
Пандемията не подмина и коледните базари
Снимка: iStock/Guliver

Коледните базари ще работят с наполовина от капацитета си спрямо предишни години заради мерките срещу пандемията от COVID-19, съобщава “Монитор“.

Само 8 са търговските къщички на традиционния коледен базар в Русе. Първоначалният замисъл бе павилионите да са 30, но заради тежката ситуация с коронавируса базарът тази зима е по-скоро за създаване на празнична атмосфера, отколкото място за масово веселие и покупки. Търговците в тези 8 къщички предлагат коледни аксесоари и стоки, има и храни и напитки. Тази година базарът е разположен на ново място – на площад „Света Троица“ пред сградата на Операта и ледената пързалка. Монтирани са общо 12 къщички, като четири са предоставени с благотворителна цел. Движението е еднопосочно, за да се избегнат струпвания на хора, а охранители от общинското звено за обществен ред и сигурност следят за спазването на дистанция. Базарът ще продължи до 3 януари.

При какви условия ще работят коледните базари в София?

Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите коледните базари в София. Това съобщиха от пресц...

Заради констатирани нарушения, свързани с неспазването на мерките - като консумация на място и неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледен пазар в София да се намали до 20 ч. Софийският оперативен щаб разгледа и искания за провеждане на други събития на открито. Провеждането им се допуска само при гарантирано отстояние между щандове и ще се разрешава само продажбата на пакетирани хранителни стоки. Нa тeритoриятa нa oбщинaтa щe функциoнирaт три бaзaрa – в прocтрaнcтвoтo нa Грaдcкaтa грaдинa, в пaркa нa НДК и нa плoщaд Cлaвeйкoв. При уcтaнoвявaнe нa нaрушeния и нecпaзвaнe нa въвeдeнитe прoтивoeпидeмични мeрки, пaзaритe щe бъдaт зaтвaряни. Засилените проверки на търговските обекти ще продължат, уверяват от местната управа. Заради констатирани нарушения, свързани с неспазването на мерките - като консумация на място и неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледния пазар в София да се намали до 20.00 часа. Софийският оперативен щаб вече разгледа и искания за провеждане на други събития на открито. Провеждането им се допуска само при гарантирано отстояние между щандове и ще се разрешава само продажбата на пакетирани хранителни стоки. Засилените проверки на търговските обекти ще продължат, уверяват от местната управа.

Във Велико Търново коледният базар се намира в парка Марно поле в центъра на града. На него се продават всевъзможни неща, като се започне от коледни чорапки и рогата на елените на Дядо Коледа, мине се през дрехи, якета и шуби и се стигне до вкусни лакомства, мръвки и вино. За разлика от друга година обаче този път няма дегустация на място, а хората си ги купуват за вкъщи. Според от общината са взети всички мерки за безопасност на територията на базара. Движението се извършва в едно направление със спазване на дистанция от посетителите. На територията на базара се влиза задължително с предпазни маски. Преди да бъде отворен базарът, инспекторите от РЗИ са извършили проверка и са установили, че няма допуснати нарушения от страна на търговците. Базарът се открива официално днес, така следващите проверки евентуално биха били през следващите дни и седмици.

И в Шумен във вторник подреждаха павилионите, като в сряда вечерта ще започнат да работят 4 от тях без официално откриване със сувенири, подаръци и пакетирани лакомства. Коледният базар на Добрич пък ще отвори врати идната седмица при строго спазване на всички противоепидемични мерки. По традиция и тази година в къщичките в центъра на града ще се предлага разнообразие от храни, подаръци и празнични украси. Посетителите ще могат да си купят картини, играчки, сувенири, сурвакници и картички, ситничарски, хлебни и сладкарски изделия; месни и млечни продукти, пакетирани и насипни шоколадови изделия, бонбони, ядки, плодове, мед, пчелни продукти, греяно вино и други топли, безалкохолни и алкохолни напитки, коледни десерти, както и прясно приготвена храна.

Още: "Фандъкова вижда навременни мерки срещу COVID-19, но се закани на коледните базари, които позволи"

Коледа по немски образец (СНИМКИ)

Студът и вятърът отстъпват пред една традиция, която води началото си от късното средновековие. Немският коледен базар е уникалното чуд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com