Пандемията удари пазара на козметиката

2963
Пандемията удари пазара на козметиката
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията удари търсенето на червило, но качи интереса на купувачите за гримове и други продукти за разкрасяване на очи. Това заяви в отговор на въпрос на „Монитор“ Евелина Великова, управител на верига магазини у нас.

„Значително намаля пазаруването на луксозни стоки като парфюми, декоративна козметика, червила и се увеличи пазаруването на продукти за очи“, уточни тя. Финансовият директор на една от търговските вериги у нас Ваня Динева в отговор на друг въпрос на „Монитор“ добави, че потребителската кошница се е увеличила със средно 20% спрямо нивата отпреди пандемията. По думите й през последната година „има огромна промяна в поведението на потребителите“.

10 вида козметични продукта, за които си хвърляте парите

Не е изненадващо, че в пристъп на еуфория от шопахолизма  сме готови да харчим пари дори за неща, които всъщност не ни трябват. На...

Логично, една от причините за това бяха наложените в началото на 2020 г. противоепидемични мерки и локдаун, заради които всички, с изключение на обекти от първа необходимост като аптеки, супермаркети, болници и пр., затвориха. Според Динева тогава българските потребители са свели до минимум посещенията на супермаркета

Това обаче било за сметка на увеличение в средната кошница. Евелина Великова също потвърди думите на Динева, като призна, че е имало и пренасочване по отношение на търсените продукти. Очаквано, в началото най-много са се купували дезинфектанти, почистващи и перилни препарати, детски храни, пелени и мокри кърпи.

Данните на търговските вериги у нас обаче показват, че от края на пролетта и началото на лятото тази година потребителите се връщат към нормални нива на пазаруване. „Наблюдаваме възвръщането на нормално клиентско поведение – пазаруване 3-4 пъти в седмицата и намаляване на потребителската кошница. За нас това е позитивен знак, че дори психологически клиентите започват да преодоляват мисълта за пандемията и да се връщат към един нормален начин на живот“, каза Динева. Великова пък допълни, че при отхлабването на мерките през лятото хората започнали да пазаруват обичайните продукти като кремове за слънцезащита, грижа за тялото, а парфюмерията отново се връща на дневен ред.

Освен клиентите веригите от Сдружението за модерна търговия отчитат, че също са похарчили немалко за хигиена и дезинфекция. Инвестираните средства за маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти и пр. са над 9,1 млн. лв. Други 9 млн. лв. пък са дадени за подобрение условията на труд чрез повишаване на заплатата, закупуване на модерно оборудване и пр. Статистиките сочат, че възнагражденията на служителите във веригите от СМТ се увеличават с между 4 и 10 на сто заради пандемията.

Топ 5 аварийни козметични трика, които трябва да опитате възможно най –скоро

Събуждате се сутрин и на челото ви има огромна пъпка! Аварийните трикове за красота могат да ви помогнат да излекувате тези нежелани и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com