"Парламентът се превърна в затвор": Отзивите за металните врати на Народното събрание

4553
"Парламентът се превърна в затвор": Отзивите за металните врати на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Монтирането на метални врати зад обикновените на входа на Народното събрание предизвика бурни реакции от страна на опозицията. Бивши и настоящи депутати, журналисти и граждани атакуват властта за преградите, приличащи на решетки, с обвинения, че нарушават статута на сградата като паметник на културата и че демонстрират „страх“ у управляващите. Други припомнят на бившата власт как "се скри" зад крепостните стени на парламента при протестите от лятото на 2020 г.

Недоволството доведе до разпореждане на Министерството на културата решетките да бъдат премахнати.

Първа в социалните мрежи се активизира бившата председателка на парламента от ГЕРБ Цвета Караянчева, която още в сряда съобщи за поставените метални врати и оприличи на „затвор“ сградата на Народното събрание. „Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години“, написа тя във Facebook.

Според нея никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение, защото са израз и източник единствено на гняв. „И още нещо – още след първите избори през миналата година мнозинството наложи връщане на законодателния орган в старата сграда. Модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена. Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега?“, написа Караянчева.

Зам.-председателят на 47-ия парламент от БСП Кристиан Вигенин ѝ отвърна задочно: „Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това“.

Темата набра бърза скорост в социалните мрежи, където Елена Гунчева от „Възраждане“ се възмути, че Народното събрание се превърнало „в Бастилия“. „Само да напомня на управляващите, че който политик се страхува от народа си, не е политик, а долен предател, който се страхува от възмездие. Всички ние - политиците от „Възраждане“, можем спокойно да отидем при народа си, без да ни е страх. Защото сме част от народа. Няма железни врати, които да устоят на гнева на хората.... с добро ви го казваме“, написа тя в сряда, а в четвъртък повтори и украси твърденията си в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.

Само преди няколко месеца именно депутатите от „Възраждане“ организираха граждански щурм на парламента като протест срещу „зеления сертификат“, заради което сградата трябваше да бъде барикадирана отвътре. А депутати от най-малката парламентарно представена формация опитаха да допуснат демонстранти в Народното събрание. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицията, имаше и ранени.

Председателят на НС Никола Минчев обясни, че металните врати са били поставени по искане на НСО за гарантиране на сигурността. Той и Ива Митева от ИТН заговориха, че може да дискутират темата на Председателски съвет.

Междувременно Делян Добрев – бившият министър на икономиката и енергетиката от ГЕРБ, използва решетките на входа като повод да атакува управляващите за приетия пакет от антиинфлационни мерки. „Властта монтира метални решетки за пръв път в 137-годишната история на Народното събрание. Причината е очакваната бурна народна радост от обявените вчера мерки на правителството за увеличение на инфлацията“, написа той във Facebook.

„Промяната“ се пази от народната любов с железни врати за милиони“ – снимка с такъв надпис качи депутатът от ГЕРБ Тома Биков и заяви, че от партията му ще искат обяснение от министъра на културата Атанас Атанасов.

Юристът Петър Славов – депутат от 43-ото НС от „Реформаторски блок“, реши да се пошегува с монтираните метални врати, качвайки снимка от Висшия адвокатски съвет, „където няма решетки на входа“.

Сред най-острите реакции е тази на журналистката Валерия Велева, главен редактор на сайта Епицентър.бг: „От кого се пазят депутатите, докопали се до парламентарните банки благодарение на народния вот? Нима СЪЕДИНЕНИЕТО, чийто символ е тази сграда, може да се брани с метални окови? В диалога или в решетките е СИЛАТА на парламентаризма? Това е позор!“.

„Знае ли днешният председател на парламента Никола Минчев, какво пише в Акта за изграждането на този храм на народовластието, зазидан в основите на постройката?
Ще му припомня: „Построената сграда да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ”. Е, дотам ли стигнаха младите парламентаристи на ХХI век - да оковат с метални пранги "свободата и равноправността в България"? За да се бранят от ... гнева на българския народ! И да се скрият в страха си зад решетките! Чий скопен мозък разреши на този паметник да бъдат сложени метални решетки?“, пита тя.

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира, че за извършване на ремонт в сграда-паметник на културата трябва проект и съгласуване с НИНКН, иначе ремонтът ще е незаконосъобразен, „респективно парите ще са похарчени неправомерно“. „Би било тежък гаф, ако не са спазени законовите изисквания“, написа той.

В четвъртък Никола Минчев увери, че са спазени процедурите за опазване на сградата на парламента като паметник на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com